umieszczenie w ZOL bez zgody

Wybrane tematy:
odpłatność za DPS - żyjące dzieci i wnuki Odpłatność za DPS sposób nalicznia świadczenie ratownicze- mieszkaniec DPS Ustalenie odpłatności DPS - stare zasady Decyzja OPS mam płacić a z czego mam żyć Wywiady alimentacyjne u dzieci
ODPOWIEDZ
paweł79

umieszczenie w ZOL bez zgody

Post autor: paweł79 »

Witam
Mam następujący problem
Szpital psychiatryczny zwrócił się do naszego ośrodka o to by napisać do sądu aby wydał postanowienie o skierowaniu klienta do ZOL-U bez jego zgody. Zastanawiam się czy OPS ma takie kompetencje. Nie mogę się doszukać w przepisach kto może taką informację do sądu pisać. Czy to ma być dyrektor szpitala czy może OPS czy może jeszcze inny organ. Macie może jakieś pomysły.
yupi

Re: umieszczenie w ZOL bez zgody

Post autor: yupi »

ZOL traktowany jest jak szpital psychiatryczny ( w rozumieniu NFZ). W tym przypadku mają zastosowanie przepisy o ochronie zdrowia psychicznego.
moniczka123
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: moniczka123 »

Według mnie wszystko zależy od stanu zdrowia tej osoby. Jaka jest ocena jej sprawności według skali Barthel.
grand

Post autor: grand »

Ja jakiś czas temu kierowałem do Sądu Rodzinnego wniosek o umieszczenie bez zgody strony w ZOL lub DPS (placówka do rozważenia przez Sąd). Niedawno przyszedł wyrok o umieszczeniu w ZOL. Chyba wszystko zależy od Sądu rozpatrującego wniosek.
lolka 27

Post autor: lolka 27 »

my wielokrotnie korzystalismy z tej mozliwosci
ODPOWIEDZ