umorzenie - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 24 maja 2024, 8:04

WZÓR 2
..................., dnia .................... r.
Miejscowość
Samorządowe Kolegium Odwoławcze

Wnioskodawca: Wójt Gminy ................... - działający przez
Kierownika Ośrodka Pomocy Społecznej w
................... z siedzibą: ...................,
reprezentowanego przez ...................
WNIOSEK
o rozstrzygnięcie sporu kompetencyjnego
Na podstawie art. 22 § 1 pkt 1 ustawy z dnia 14.06.1960 r. - Kodeks postępowania
administracyjnego (Dz. U. z 2021 r. poz. 735) w związku z art. 59 ust. 1, art. 101 ust. 1
ustawy z dnia 12.03.2004 r. o pomocy społecznej (Dz. U. z 2021 r. poz. 2268) zwracam się o
rozstrzygnięcie sporu kompetencyjnego zaistniałego pomiędzy Wójtem Gminy ..................., a
Burmistrzem ................... - w sprawie wydania decyzji o skierowaniu Pana ................... do domu pomocy społecznej. Wnoszę jednocześnie o wskazanie Burmistrza ................... jako organu właściwego w sprawie wydania decyzji o skierowaniu Pana ................... do domu pomocy społecznej, a to na podstawie art. 59 ust. 1 ustawy z 12.03.2004 r. o pomocy
społecznej.
Uzasadnienie
Wnioskiem z dnia ................... Pan ................... zam. przy ul. ................... zwrócił się do Ośrodka Pomocy Społecznej w ................... o skierowanie do Domu Pomocy Społecznej dla osób przewlekle somatycznie chorych.
Pan ................... jest osobą przewlekle chorą na ..................., choruje od kilku lat, a choroba jego postępuje. Z uwagi na stan zdrowia, Pan ................... jest osobą "leżącą" i nie jest w stanie samodzielnie, bez pomocy osoby drugiej funkcjonować.

Opiekę nad ww. obecnie sprawuje ..................., która razem z ................... zamieszkuje z zamiarem stałego pobytu od kilkunastu miesięcy w lokalu mieszkalnym w ................... przy ul. ................... . Pani ................... nie radzi sobie jednak z opieką nad ................... Jest ona pełnomocnikiem ww. na podstawie udzielonego pełnomocnictwa w formie aktu notarialnego z dnia ..................., rep. A ...................
Decyzją nr ................... z dnia ................... r. Ośrodek Pomocy Społecznej w ................... przyznał usługi opiekuńcze Panu ................... w wymiarze ................... godzin dziennie na
okres od ................... do ................... r. Warto w tym miejscu podkreślić, iż Burmistrz ................... przyznając pomoc społeczną w formie usług opiekuńczych nie kwestionował swojej właściwości rzeczowej i miejscowej.

(tu wycięłam bo było sporo o dowodach w sprawie)
Ciąg dalszy w następnym poście
ol@bog@
Referent
Od: 15 maja 2024, 9:43
Zajmuję się: ŚR FA

Napisano: 24 maja 2024, 8:04

Pismem z dnia Ośrodek Pomocy Społecznej w ................... poinformował Ośrodek
Pomocy Społecznej w ................... o przekazaniu sprawy do Samorządowego Kolegium Odwoławczego w ................... w celu rozstrzygnięcia właściwości miejscowej organu właściwego do podjęcia decyzji w sprawie skierowania Pana ................... do DPS. W sprawie dotyczącej skierowania do domu pomocy społecznej właściwą do jej rozstrzygnięcia jest gmina miejsca zamieszkania osoby zainteresowanej w dniu jej kierowania do domu pomocy społecznej. Organ właściwy miejscowo do załatwienia sprawy należy ustalić według treści art. 59 ust. 1 w związku z art. 101 ust. 1 u.p.s. Dla ustalenia miejsca zamieszkania osoby ubiegającej się o świadczenie, należy jednak stosować przepisy Kodeksy cywilnego, ponieważ ustawa o pomocy społecznej nie definiuje tego pojęcia. Należy zatem odnieść się w tej kwestii do art. 25 k.c. Za miejsce zamieszkania osoby fizycznej zgodnie z art. 25 k.c. uznaje się więc miejscowość, w której osoba ta przebywa z zamiarem stałego pobytu. Stały pobyt z kolei to przebywanie w danej miejscowości w sytuacji, gdy występują okoliczności pozwalające przeciętnemu obserwatorowi na wyciągnięcie wniosku, że określona miejscowość jest głównym centrum życiowym danej osoby fizycznej. Generalnie przyjmuje się w orzecznictwie, że zamiar stałego pobytu w danej miejscowości nie stanowi o zamieszkiwaniu, lecz musi być połączony z przebywaniem w danej miejscowości i to z takim, które ma cechy założenia tam centrum swoich osobistych czy majątkowych spraw.
Miejscem pobytu stałego danej osoby będzie zatem miejsce, w którym osoba ta stale
realizuje swoje podstawowe czynności życiowe, a w szczególności mieszka, nocuje,
przygotowuje i spożywa posiłki, wypoczywa, przechowuje rzeczy niezbędne do bytowania,
przyjmuje korespondencję, jest objęty opieką lekarską itp. Samo natomiast zameldowanie,
będące kategorią prawa administracyjnego, nie przesądza o miejscu zamieszkania w
rozumieniu prawa cywilnego. Zatem, w ocenie wnioskodawcy, kwestia zameldowania,
będąca tylko rejestracją pobytu, nie powinna dla rozstrzygnięcia kwestii właściwości
miejscowej mieć wiodącego znaczenia.
W załączeniu:
Odpis wniosku
ol@bog@
Referent

Napisano: 27 maja 2024, 12:23

Ja mam taką interpretację z Ministerstwa: Zgodnie z art.30 ust. 2 OWW może na wniosek dłużnika alimentacyjnego umorzyć jego należności z tytułu wypłaconych świadczeń z FA (...). Z powyższego artykułu wynika (jak również z art. 27 ust. 3a), że wierzycielem należności z tytułu wypłaconych świadczeń z FA jest OWW, który wypłacał w danym okresie świadczeniowym osobie uprawnionej świadczenia z FA. Zatem do tego organu (lub kilku organów w przypadku zmiany miejsca zamieszkania przez osobę uprawnioną) dłużnik powinien zwrócić należności w wysokości świadczeń wypłaconych z FA jak i skierować ewentualny wniosek o zastosowanie ulgi w spłacie w/w należności. Dany organ rozpatruje tylko w zakresie należności , których jest wierzycielem.
martagops
Stażysta
Od: 13 kwie 2021, 11:18
Zajmuję się: FA ŚR

Napisano: 11 cze 2024, 14:47

A kto podpisuje wniosek do SKO? Czy może kierownik z upoważnienia czy musi być przez wójta?
Ewcia85
Starszy referent
Od: 16 gru 2014, 12:38
Zajmuję się:

Napisano: 12 cze 2024, 8:10

Ta osoba, co ma upoważnienie do wydawania decyzji, więc pewnie Kierownik z up. wójta
ol@bog@
Referent

Napisano: 14 cze 2024, 14:20

Swego czasu zgłosił się DA do nas o umorzenie 30% należności. FA nigdy nie był u nas wypłacany. Zgłosił się z racji właściwości - mieszkał na terenie naszej gminy. I, pierwsze, co to pisałam do komornika czy płacił miesiąc w miesiąc przez ostatnie 3 lata nie mniej niż 50% zasądzonych alimentów. W tym samym czasie pisałam do OWW, jaka jest kwota należności. Gdy już ustaliłam, że płacił miesiąc w miesiąc ( nie pominął żadnego)- odmówiłam umorzenia po wcześniejszym zawiadomieniu o odmowie . Żeby czasem nie być posądzoną za doborduszność;) Kazałam mu się odwoływać do SKO. Sko kazało mu umorzyć, to umorzyłam:)
Lucyna123!
Stażysta
Od: 27 sty 2023, 11:44
Zajmuję się: ŚR, FA

Napisano: 17 cze 2024, 8:49

przez 3 lata 50%? przecież to nie powód do umorzenia. Więc dobrze że odmówiłaś.
Sylwia_ref
Praktykant
Od: 05 mar 2024, 10:45
Zajmuję się: FA, ŚR, osłonowy

Napisano: 18 cze 2024, 11:28

Źle napisałam, do mnie przyszedł o 50 %. Poprzedniczka mu umorzyła 30%, ja odmówiłam 50%. A, jak już mnie nie było, przyszedł o umorzenie 100%. I, mu umorzyła. :o
Lucyna123!
Stażysta
Od: 27 sty 2023, 11:44
Zajmuję się: ŚR, FA

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x