umorzenie art. 824 kpc - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 3    [ Posty: 23 ]

Napisano: 21 lip 2015, 10:53

Komornik umorzył postępowanie wobec dłużnika powołując się na art. 824 par. 1 pkt 3 kpc. Dłużnik nie ma majątku na terenie kraju i przebywa za granicą. Czy można w tej sprawie coś zrobić? co z zaległościami z FA wobec OPSu? czy komornik będzie wobec OPS prowadził postępowanie?
OPS-Aga
Praktykant
Od: 30 cze 2014, 13:13
Zajmuję się:

Napisano: 21 lip 2015, 11:04

Też dostałam takie pismo od komornika. Komornik oddał matce wyrok zasądzający alimenty, musi złożyc wniosek w Sądzie skoro dłużnik za granicą. Zrobiłam zawiadomienie żeby uchylic FA od VII.
oki

Napisano: 21 lip 2015, 11:25

a co z zaległościami wobec OPSu?
OPS-Aga
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 21 lip 2015, 11:31

co z zaległościami z FA wobec OPSu?
Był zbieg egzekucji że komornik FA ściągał?
bleblacz

Napisano: 21 lip 2015, 11:34

co znaczy zbieg z egzekucji?
Snieżynka

Napisano: 21 lip 2015, 11:36

zbiegu nie było, urząd skarbowy też umorzył postępowanie, poza tym bieżące świadczenia były wyplacane
OPS-Aga
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 21 lip 2015, 11:49

Snieżynka, samodzielność w tej pracy to podstawa.
W skrócie zbieg egzekucji występuje wtedy, gdy do jednego składnika majątku (np.: wynagrodzenia za pracę) przyczepi się dwóch komorników (sądowy i skarbowy w naszym przypadku).
OPS-Aga pisze:zbiegu nie było, urząd skarbowy też umorzył postępowanie, poza tym bieżące świadczenia były wyplacane
Komornik umorzył postępowanie wobec dłużnika powołując się na art. 824 par. 1 pkt 3 kpc.
Art. 824. § 1. Postępowanie umarza się w całości lub części z urzędu:
3) jeżeli jest oczywiste, że z egzekucji nie uzyska się sumy wyższej od kosztów egzekucyjnych.
Art. 1086 § 5. Bezskuteczność egzekucji nie stanowi podstawy umorzenia postępowania. Przepisu art. 823 nie stosuje się.
Dziwna podstawa do umorzenia egzekucji alimentów.

Fa nie może być przyznany jak nie jest prowadzona egzekucja (lub wiadomo informacja sądu). Bezskuteczność egzekucji to jedna z podstawowych przesłanek do przyznania prawa do FA. Bezskuteczność stwierdza sąd lub komornik - art. 2 pkt 2 FA.
OPS-Aga pisze:czy komornik będzie wobec OPS prowadził postępowanie?
A jest zaliczka alimentacyjna? Jak nie to komornik nie powinien egzekwować FA. Komornicy nie egzekwują FA (no chyba że mamy zbieg egzekucji).
Art. 27 ust. 9 W okresie, w którym osoba uprawniona otrzymuje świadczenia z funduszu alimentacyjnego komornik sądowy przekazuje wyegzekwowane od dłużnika kwoty zaliczone na poczet alimentów organowi właściwemu wierzyciela do wysokości wypłaconych świadczeń z funduszu alimentacyjnego wraz z odsetkami.
Komornik przekazuje wyegzekwowane alimenty a my je zaliczamy na FA.
bleblak

Napisano: 21 lip 2015, 12:05

owszem ale jestem na zastępstwie koleżanki i kurcze nie pochłaniam wszystkiego z tego całego funduszu. A powiedz mi czy my jako OPS mamy wpływ czy bedzie prowadzone postępowanie względem dłużnika(zaległosci FA wobec OPS-u) jeżeli swiadczenie zostało umorzone?
Snieżynka

Napisano: 21 lip 2015, 12:18

Snieżynka pisze:owszem ale jestem na zastępstwie koleżanki i kurcze nie pochłaniam wszystkiego z tego całego funduszu.
Ja na zastępstwie nie jestem ale też wszystkiego z tego FA nie pochłaniam ;)
Snieżynka pisze:A powiedz mi czy my jako OPS mamy wpływ czy bedzie prowadzone postępowanie względem dłużnika(zaległosci FA wobec OPS-u) jeżeli swiadczenie zostało umorzone?
Art. 43 FA Art. 43. 1. Egzekucję należności z tytułu wypłaconych zaliczek alimentacyjnych prowadzi się w dalszym ciągu aż do ich zaspokojenia na podstawie dotychczasowych przepisów. 2. Wniosek o umorzenie lub zawieszenie egzekucji wymaga zgody organu właściwego wierzyciela.
Jeśli chodzi o ZA to komornik musi uzyskać naszą zgodę, niestety Fa to inny temat. Komornik nie egzekwuje FA (no chyba że zbieg egzekucji wystąpił). Komornik przekazuje nam alimenty. Będziesz mogła wystawić TW jak panu dłużnikowi stopa życiowa się podniesie i pan komornik skarbowy będzie miał z czego wyegzekwować FA :?
No chyba że się zmienią do tego czasu przepisy :)
bleblacz

Napisano: 21 lip 2015, 12:27

może zapytam tak; uchyliłam wierzycielce świadczenie od lipca 2015. Musze jeszcze wydac decyzjie do zwrotu, upomnienie i TW za obecny okres świadczeniowy 2014/2015. TW za okres 2013/2014 został wystawiony. Czy Komornik bedzie sciągał od dłużnika kwoty które my wypłacilismy? skoro TW zostały wysłane do US. Sorki ale nie pojmuje tego postepowania :?
Snieżynka

Strona 1 z 3    [ Posty: 23 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x