umorzenie art. 824 kpc - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 2 z 3    [ Posty: 23 ]

Napisano: 21 lip 2015, 12:46

Egzekucja będzie szła dwutorowo -jak gdyby :)
Komornik sądowy będzie egzekwował alimenty i przekazywał je Tobie zgodnie z art. 28 FA, a komornik skarbowy będzie egzekwował fundusz alimentacyjny w związku z wystawionymi przez Ciebie TW - zgodnie z art. 27 ust. 3.
Dla mnie też nie jest to łatwe 8-)
bleblak

Napisano: 21 lip 2015, 12:51

Skoro jakis czas zajmujesz sie fa i nie jest to jasne dla ciebie to ja Tu chyba zgine :(
A odnośnie Twojej odp. czyli to jest prawidłowo skoro zarówno komornik sądowy bedzie przekazywał kase i komornik skarbowy? Boziu ratuj!
Snieżynka

Napisano: 21 lip 2015, 13:04

Nie wiem, czy o to pytanie, ale komornik cały czas prowadzi, aż zostanie ściągnięta nalezność,(nam np w piśmie pisze, że np umarza względem wierzycielki a kontynuuje względem OPS ) nawet jak są TW wysłane do US, tylko jak Ci wpłynie jakaś wpłata od komornika lub dłużnika z tej decyzji co jest tytuł wystawiony, to musisz poinformować o tym US. tzn. wystawić zmieniony tytuł wykonawczy, w który zmienia się kwota nalezności tzn. pomniejszona jest o wpłatę;)
"Jeżeli płacicie ludziom za to, że nie pracują, a każecie im płacić podatki, gdy pracują, nie dziwcie się, że macie bezrobocie."

Milton Friedman
Pani M.
Referent
Od: 24 maja 2015, 13:26
Zajmuję się: ŚW/FA/ŚR/DM/DE/KDR

Napisano: 21 lip 2015, 13:06

"A odnośnie Twojej odp. czyli to jest prawidłowo skoro zarówno komornik sądowy bedzie przekazywał kase i komornik skarbowy? Boziu ratuj!"
Zgodnie z zapisami ustawy. :D
bleblacz

Napisano: 21 lip 2015, 13:09

tylko jak Ci wpłynie jakaś wpłata od komornika lub dłużnika z tej decyzji co jest tytuł wystawiony, to musisz poinformować o tym US. tzn. wystawić zmieniony tytuł wykonawczy, w który zmienia się kwota nalezności tzn. pomniejszona jest o wpłatę;)
Nie, wówczas ma zastosowanie § 12. rozporządzenia egzekucyjnego, Dziennik Ustaw rok 2014 poz. 656
bleblak

Napisano: 21 lip 2015, 13:19

Beblak czyli jak ty informujesz US o wpłacie:
1. Zwykłym pismem informacjia zwe dokonana została wpłata?
2. Czy dokonujesz korekty TW?
Snieżynka

Napisano: 21 lip 2015, 13:20

1.
bleblak

Napisano: 21 lip 2015, 13:22

Ja taż zwykłym pismem a na który art. § 12. rozporządzenia egzekucyjnego, Dziennik Ustaw rok 2014 poz. 656 sie powołujesz?
Snieżynka

Napisano: 21 lip 2015, 13:25

pkt 1.
bleblak

Napisano: 21 lip 2015, 13:29

Dzięki Beblak ;)
Snieżynka

Strona 2 z 3    [ Posty: 23 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x