umorzenie post przez skarbówke - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 5    [ Posty: 41 ]

Napisano: 23 wrz 2015, 13:04

Otrzymujecie już postanowienia ze skarbówek o umorzeniu postępowania?
iza...

Napisano: 23 wrz 2015, 14:27

jeszcze nie. i nie wiem właśnie czy mam czekać czy już mogę występować do komornika o przyłączenie się do postępowania egzekucyjnego
Magda198126
Starszy referent
Od: 16 gru 2014, 16:03
Zajmuję się:

Napisano: 23 wrz 2015, 14:37

Magda198126 pisze:i nie wiem właśnie czy mam czekać czy już mogę występować do komornika o przyłączenie się do postępowania egzekucyjnego
Art. 9. 1. Należności przypadające od dłużnika alimentacyjnego z tytułu świadczeń wypłaconych z funduszu alimentacyjnego, wraz z odsetkami, podlegające przed dniem wejścia w życie ustawy ściągnięciu w trybie administracyjnego postępowania egzekucyjnego, w stosunku do których nie jest prowadzone administracyjne postępowanie egzekucyjne, podlegają ściągnięciu, w trybie określonym w art. 27 ust. 3 i 3a ustawy, o której mowa w art. 1, w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą, z uwzględnieniem należności dotychczas wyegzekwowanych.
Jeśli US nie umorzył postępowania nie ma jak wystąpić do komornika sądowego z wnioskiem o przyłączenie/wszczęcie postępowania.
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 23 wrz 2015, 14:40

RR ale jak np był wystawiony TW za poprzednie okresy a za obecny przyznane swiadczenie to wysyłamy wniosek o przyłaczenie sie tylko ze nie za tew okresy co US nie umorzył TW
Natalka

Napisano: 23 wrz 2015, 14:50

Natalka pisze:RR ale jak np był wystawiony TW za poprzednie okresy (...)
To należności określone w TW egzekwuje urząd skarbowy (no chyba że umorzył postępowanie).
Natalka pisze: (...)a za obecny przyznane swiadczenie to wysyłamy wniosek o przyłaczenie sie tylko ze nie (...)
Tak.
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 24 wrz 2015, 8:05

ja rozumiem wytłumaczenie ze trzeba czekać na to umorzenie, ale to jest jakies chore,
teraz piszac do komornika musiałabym napisać o przyłaczenie za nowy okres i wypisac stare okresy gdzie mi juz US umorzył TW dawno, a czekać np. z jednym okresem gdzie jeszcze nie mam umorzenia, jak to wszystko posprawdzac zeby czegos nie poplątać, poza tym mój US często robił mi tak, że jak np. miałam 3 TW za jeden rok bo za 12 miesiecy (po 4 pozycje) to oni potrafili mi przesłać że np. umarzają z tego np. 2 i 3, czyli 1 nadal prowadzą i co teraz mam pisać do komornika ze przyłaczam sie do egzekucj za konkretne miesiace, a te 4 z 1 TW jeszcze nie.
Poza tym u mnie jak prowadził US to komornik sądowy tez nadal prowadził, to jak komornik sadowy dostanie takie pismo nie za wszystkie okresy to zaraz zaczna pytac czemu ja nie o całym zadłużeniu pisze bo nie będa sie nam zgadzać ani okresy ani kwoty zadłużenia.
Kto wymyślał te przpeisy nowe, masakra.
ble ble

Napisano: 24 wrz 2015, 8:14

"ja rozumiem wytłumaczenie ze trzeba czekać na to umorzenie, ale to jest jakies chore, "
to jest chore i niczemu nie służy. Nie czekam na to. Dodatkowo nie mam czasu grzebać w aktach i sprawdzać co zostało umorzone a co nie. Popatrzmy na to jeszcze z jednej strony. Mam sytuację, że wystawiłem tytuły do komornika za parę okresów. Tak się jakoś poukładało, że komornik poumarzał 2 i 3 okres a pierwszego nie. Zaginął w akcji. Mam gdzieś czekanie. Wysyłam wnioski o wszczęcie i przyłączenie od razu. Jeszce jest ciekawiej gdzie komornik skarbowy mając trzy tytuły za jeden okres egzekwował sobie kwoty ze środkowego tytułu. I nawet został ten tytuł spłacony wg niego.
Mam w dupie czekanie i sprawdzanie co zostało umorzone teraz a co dopiero za jakiś czas. przecież i tak wszystko zostanie umorzone. A znając życie to morze do nas wpłynąć (umorzenie) za rok lub i wcale. A z burdelu to ja nigdy bym nie wyszedł.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 24 wrz 2015, 8:29

dokładnie jak wyżej
ble ble

Napisano: 24 wrz 2015, 8:57

Witam. Czy mamy płacić koszty postępowania skarbówce w przypadku gdy wniosek ma datę 18 września a do nas wpłynął 22 września? Te zmiany mnie dobijają :(
maggdam

Napisano: 24 wrz 2015, 9:00

odwołuj się
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Strona 1 z 5    [ Posty: 41 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]