Nie ma możliwości występowania do komornika sądowego o egzekucję FA w momencie gdy egzekucje tego FA prowadzi US.Administracyjne postępowania egzekucyjne, w zakresie należności przypadających od dłużnika alimentacyjnego z tytułu świadczeń wypłaconych z funduszu alimentacyjnego i odsetek, wszczęte i niezakończone przed dniem wejścia w życie ustawy, w których wszczęto egzekucję z:
1) wierzytelności pieniężnej lub innego prawa majątkowego, w ramach których odebrano dokument, którego posiadanie jest koniecznym warunkiem wykonywania prawa z tego dokumentu,
2) ruchomości, w ramach której odebrano ruchomość,
3) nieruchomości
– podlegają umorzeniu po zakończeniu egzekucji, o której mowa w pkt 1–3, jeżeli dochodzony obowiązek nie został wyegzekwowany w całości.
A te mądrości US to na piśmie masz?guskaa pisze:U mnie kierownik US poinformował, że nic nie będą umarzać ponieważ ta ustawa się ich nie tyczy (tzn, nasza z 24 lipca). i jesteśmy w kropce
Nie tyle zależy od komornika ile od wiedzy komornika na temat zapisów ustawy o FA.Elmer pisze:1. zależy od komornika, jeden do teraz egzekwuje stary FA a nie tylko bieżący inny nie. W przypadku gdy egzekwuje masz egzekucję jednego zadłużenia przez dwóch komorników. Szkody im nie ma.
Czynność techniczna (wynikająca z wyraźnych zapisów ustawy) bez której nie ma podstawy prawnej do inicjowania egzekucji sądowej dla należności z FA.Elmer pisze:2. jak sama piszesz z dniem 18.09 postępowanie winno być przez US umarzane (umówmy się w 99% nie ma żadnych wpływów i nie ma żadnej egzekucji z ruchomości czy nie nieruchomości). Jak dla mnie przesłanie przez komornika informacji o tym to czynność techniczna.
To o czym pisałeś znane mi było za czasów kiedy ta nowela była świeżym projektem. Od dawna zdaje sobie sprawę z ogromu pracy jaki trzeba włożyć by wykonać zapisy noweli.Elmer pisze:3. poczytaj to o czym pisałem wcześniej
Elmer pisze:4. ten zapis to jeden wielki bubel. Znając życie z braku wniosku do komornika każą się tłumaczyć nam. Nie mam zamiaru czekać i sprawdzać co poumarzał US (które postępowanie z jakiego okresu). Dla mnie to niewykonalne.
Nie, i dyskusja z Tobą na ten temat też już była.Elmer pisze:5. "bądźcie jednak świadomi tego że na "podwójną" egzekucje FA nie ma legitymacji prawnej" - ale jest de facto cały czas prowadzona