umorzenie post przez skarbówke - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 3 z 5    [ Posty: 41 ]

Napisano: 24 wrz 2015, 12:55

Elmer, czyli którą datę postanowienia o kosztach bierzemy pod uwagę, datę nadania czy datę postanowienia?
miras
Referent
Od: 19 mar 2015, 14:50
Zajmuję się:

Napisano: 24 wrz 2015, 12:55

Elmer pisze:Ile masz spraw w US poumarzanych w pewnych okresach? Ile US ma twoich tytułów? A znając życie część umorzeń w ogóle nie przyjdzie bo US tego nie zrobi.I rozumiem, że wtedy dłużnik może fruwać wolno.
Elmer pisze:ja mówię o praktyce ty o teorii. Rozumiem, że na twoim terenie nie ma komornika, który prowadzi egzekucję starego FA :D
Nie wiem czemu zakładasz że zapis jest awykonalny, w jego wykonanie trzeba włożyć wiele pracy i poświęcić wiele czasu ale na pewno nie można pisać że nie da się go wykonać.

Nie piszę o teorii - pisze o zapisach w ustawie, to że się nie podobają nie ma wpływu na ich kształtu. Nie ma podstawy prawnej do wystąpienia z wnioskiem do komornika sądowego o egzekucję FA egzekwowanego przez US - z tym chyba nie dyskutujesz?

To że jakiś zapis masz w pupie nie ma znaczenia, to że nie wyobrażasz sobie wykonania tego zapisu też za dużego znaczenia nie ma. To że jakiś komornik sądowy prowadzi egzekucje FA bez podstawy prawnej 8-) też niczego nie zmienia. To ze US nie umorzy postępowania też argumentem za złożeniem wniosku u komornika nie jest.Zapis wyraźnie stanowi dla jakich należności wystawiamy wnioski . Z czym tu dyskutować, nie będziesz wykonywał zapisu bo masz dużo roboty i nie masz czasu i co z tego? Brak czasu i dużo roboty nie jest podstawą prawną. Twoja sprawa jak wykonasz zapisy ustawy - ja tylko te zapisy wskazałam.
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 24 wrz 2015, 12:58

Miras - datę postanowienia.

RR ten zapis jest bezsensowny i awykonalny. Ja nie jestem w stanie odgrzebać co komornik umorzył a co nie.
Nie wiem czemu udajesz głupią w sprawie egzekucji prowadzonej przez komorników w sprawie starych FA
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 24 wrz 2015, 13:04

"Nie tyle zależy od komornika ile od wiedzy komornika na temat zapisów ustawy o FA."
A to jest jakaś różnica? :lol:
Oczywiście. Zobacz i ja i Ty realizujemy zapisy ustawy o Fa. Ty będziesz przyłączał się/wszczynał postępowanie u komornika dla Fa egzekwowanego w US a ja dopóki egzekucja w administracyj będzie prowadzona inicjować egzekucji u komornika nie będę. Kto będzie działam zgodnie z literą prawa?

A jak przyjdzie do Ciebie jakiś kłótliwy dłużnik z pytaniem dlaczego prowadzona jest egzekucja u komornika sądowego jak US egzekucje prowadzi, to co dłużnikowi odpowiesz? Wydaje mi się że argumenty z przepracowania do niego nie przemówią.
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 24 wrz 2015, 13:10

dłużnika spławię :D
A jak przyjdzie do ciebie kontrola i się zapyta dlaczego nie jest prowadzona egzekucja przeciwko dłużnikowi X to co powiesz? Bo komornik nie przesłał umorzenia?

Jakie są ewentualne konsekwencje zbyt wczesnego przesłania wniosku a jakie konsekwencje braku wniosku?

Wiem, że nie robię zgodnie z zapisem ustawy, ale nie widzę większej różnicy w tym.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 24 wrz 2015, 13:15

Elmer ale z czego to wynika, że date postanowienia? przecież w takim przypadku to nawet w grudniu możemy otrzymać postanowienie np z 15 wrzesnia i bedziemy musieli to zapłacić.
miras
Referent
Od: 19 mar 2015, 14:50
Zajmuję się:

Napisano: 24 wrz 2015, 13:15

Elmer pisze:RR ten zapis jest bezsensowny i awykonalny. Ja nie jestem w stanie odgrzebać co komornik umorzył a co nie. Nie wiem czemu udajesz głupią w sprawie egzekucji prowadzonej przez komorników w sprawie starych FA
Zapis jest jaki jest. Nie jesteś w stanie odgrzebać co komornik umorzył? To jaki Ty bałagan w aktach musisz mieć.
Ja mam porządek w aktach i dam radę rozeznać się w umorzonych TW - jak można nie wiedzieć co jest umorzone? Mam nawet tabele z nr TW i US które umorzyły postępowanie, mam również kwoty umorzonych przez US należności - i co łyso Ci. Za te uszczypliwość w Twojej wypowiedzi spytam Cię jak to możliwe że siedzisz całymi dniami na forum a w aktach masz taki -za przeproszeniem- burdel? W zasadzie jakbym miała taki bałagan w aktach to też uważałabym zapis za niewykonalny 8-)
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 24 wrz 2015, 13:22

dłużnika spławię :D
Jasne, a dłużnik ogon podkuli pod siebie i grzecznie pójdzie do domku...
A jak przyjdzie do ciebie kontrola i się zapyta dlaczego nie jest prowadzona egzekucja przeciwko dłużnikowi X to co powiesz? Bo komornik nie przesłał umorzenia?
Powtarzasz się, albo nie czytasz tego co napisałam wcześniej. Podstawa prawna jest na to.
Jakie są ewentualne konsekwencje zbyt wczesnego przesłania wniosku a jakie konsekwencje braku wniosku?
Dowiesz się jak trafi Ci się co wnikliwszy dłużnik.
Brak wniosku w odróżnieniu od złożenia wniosku odpowiada zapisom prawa. Nie rozumiem czemu uważasz że ktoś będzie karał za wykonywanie zapisów ustawy. :roll:
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 24 wrz 2015, 13:26

Elmer pisze:Wiem, że nie robię zgodnie z zapisem ustawy, ale nie widzę większej różnicy w tym.
Ja też wiem że nie robisz zgodnie z zapisem ustawy.
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 24 wrz 2015, 13:29

RR ja znam życie. Nie zdziwię się, gdy US zapomni o pewnych umorzeniach, albo uzna, że to jest z automatu i to oleje.
Kontrola z kolei może być mocno upierdliwa i zada pytania a czemu Pani nie wystąpiła z zapytaniem o stan egzekucji?

Ty naprawdę jesteś w stanie odszukać, które postępowanie względem dłużnika zostało umorzone?
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Strona 3 z 5    [ Posty: 41 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x