umowa najmu, - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 17 sty 2024, 9:46

Mama wynajmuje córce mieszkanie. Zawarły umowę najmu w której wynajmujący wskazał że wszystkie koszty eksploatacyjne związane z użytkowaniem mieszkania ustalane przez spółdzielnię mieszkaniową oraz wszystkie pozostałe koszty np. prąd ponosi najemca. Z treści umowy wynika że mama nie pobiera od córki czynszu za wynajem.
Rozumiem że na podstawie takiej umowy mogę przyznać dodatek mieszkaniowy? A za wydatki biorę wszystkie koszty poniesione w spółdzielni mieszkaniowej/
JaGo
Stażysta
Od: 06 kwie 2020, 12:06
Zajmuję się: ŚR DM DE

Napisano: 17 sty 2024, 9:59

na szkoleniu było to:
*Przez umowę najmu wynajmujący zobowiązuje się oddać najemcy rzecz do używania przez czas oznaczony lub nieoznaczony, a najemca zobowiązuje się płacić wynajmującemu umówiony czynsz (art. 659 § 1 KC).
* Nie można mówić o zawarciu umowy najmu, jeżeli nie określono w niej czynszu (por. orz. SN z 5.9.1946 r., III C 364/46, OSNC 1947, Nr 2, poz. 42).
*Czynsz może być oznaczony w pieniądzach lub w świadczeniach innego rodzaju. Zapłata czynszu jest z reguły świadczeniem okresowym, chociaż strony mogą umówić się również w taki sposób, że czynsz będzie świadczeniem jednorazowym. Od czynszu najmu lokalu należy odróżnić opłaty niezależne od wynajmującego (zob. art. 9 ust. 5 OchrLokU).
szkolący grzmiał, że jaknie jest płacony czynsz to taka umowa nie jest aktem.
Ilonka87
Stażysta
Od: 10 maja 2017, 8:44
Zajmuję się: DM/DE/FA/ŚR

Napisano: 17 sty 2024, 10:20

JaGo pisze:
17 sty 2024, 9:46
Mama wynajmuje córce mieszkanie. Zawarły umowę najmu w której wynajmujący wskazał że wszystkie koszty eksploatacyjne związane z użytkowaniem mieszkania ustalane przez spółdzielnię mieszkaniową oraz wszystkie pozostałe koszty np. prąd ponosi najemca. Z treści umowy wynika że mama nie pobiera od córki czynszu za wynajem.
Rozumiem że na podstawie takiej umowy mogę przyznać dodatek mieszkaniowy? A za wydatki biorę wszystkie koszty poniesione w spółdzielni mieszkaniowej/
opisany przypadek to użyczenie lokalu a nie najem
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 17 sty 2024, 10:57

dziękuję za odpowiedz. Pozdrawiam
JaGo
Stażysta
Od: 06 kwie 2020, 12:06
Zajmuję się: ŚR DM DE

Napisano: 17 sty 2024, 15:31

Czyli dobrze rozumiem, że jeśli nie ma zawartej umowy najmu to nie ma tytułu prawnego, w związku z czym dodatek się nie należy?
klaudia08
Praktykant
Od: 14 mar 2023, 11:19
Zajmuję się: GKM

Napisano: 18 sty 2024, 8:25

klaudia08 pisze:
17 sty 2024, 15:31
Czyli dobrze rozumiem, że jeśli nie ma zawartej umowy najmu to nie ma tytułu prawnego, w związku z czym dodatek się nie należy?
Uzyczenie też jest tytułem prawnym.
Zgodnie z kodeksem cywilnym, umowa może być zawarta nawet ustnie.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 30 wrz 2024, 8:10

A jakie wydatki.
Pani wynajmuje lokal który nalezy do spoldzielni mieszkaniowej od osoby prywatnej.
Jakie liczymy wydatki jezeli placi czynsz do sm i odstepne do włascieciela?
Ani
Referent
Od: 03 sie 2017, 7:47
Zajmuję się: Kdr

Napisano: 30 wrz 2024, 13:39

JaGo pisze:
17 sty 2024, 9:46
ja bym podzieliła wydatki na dwie osoby .... ale nie jestem pewna . Pewnie udałabym się do prawnika żeby mi zaopiniował . Ale tak na logikę dlaczego mam brać wydatki za matkę jak jej nie ma w składzie rodziny a korzysta z medii, itp???? ktoś się ze mną zgodzi?
beatab
Referent
Od: 16 kwie 2014, 12:14
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x