Klientka złożyła mi wniosek o dodatek mieszkaniowy. Jest najemcą mieszkania o pow. 21 mkw od osoby prywatnej. Posiada umowa napisaną ręcznie na której widnieje podpis wynajmującego i najemcy. Wysokość czynszu wynosi 400 zł. Mam pytanie czy taka umowa wystarczy ? Dodam, że osoba wynajmująca przebywa tam bez meldunku .
Wystarcza. Oczywiście na dowód tytułu prawnego, ale nie za cały wniosek.
Musi wystarczyć, chyba że ma się uzasadnione powody wątpić w prawdziwość tej umowy.
oj nie do końca wystarczy moim zdaniem ! Jeśli był by to dom jednorodzinny to i owszem starczy ale to jest mieszkanie w bloku a więc zapewne posiada zarządcę (chyba że się mylę) Nawet właściciel takiego mieszkania musi miec potwierdzony wniosek przez zarządcę sam akt nam nie starczy (z przyczyn formalnych)
u mnie jest taka praktyka że delikwent idzie z umową spisaną z właścicielem (a z kąt mi wiedzieć że właściciel jest na prawde właścicielem co ?) i zarządca potwierdza mi wniosek. Czemu a no z prozaicznych powodów lokal był pusty (inaczej by nie był wynajmowany) a więc nikt nie płacił za śmieci a tak zarządca ma obraz co się dzieje w jego zasobach i obciąża prawidłowo lokal od ilości mieszkających tam osób ...........
Inna bajka to są już opłaty do wyliczenia tego dodatku (za to PCW piwo wisi) ale to ewentualnie w innym odcinku bo nie było tego w pytaniu
małe ww jakby mnie nie zrozumiało, więc wyjaśniam ponownie, czyli uściślam.
marzena25 pisze:... czy taka umowa wystarczy ?
Na potwierdzenie tytułu prawnego zarządcom powinno wystarczyć (to jednocześnie sugestia osobom w roli zarządcy). Mając potwierdzenie zarządcy gmina z zasady nie powinna wnikać.
Ewentualne sprawdzanie zarządcy, to całkiem odrębny temat.