umowy trójstronne (wypłaty z środków unijnych) - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 21 wrz 2018, 14:35

mam osoby które w 2017r. były na stażu który był finansowany z środków unijnych ale nie był z urzędu pracy tylko to była jakaś firma która zawierała trójstronne umowy stażowe i teraz moje pytanie czy ten dochód można utracić i czy liczyć go na 12 miesięcy czy na liczbę miesięcy co był staż??
pracownik12345
Stażysta
Od: 07 kwie 2016, 18:10
Zajmuję się:

Napisano: 03 paź 2018, 17:16

Czy ktoś zna odpowiedź na to pytanie? Wystąpiłam z podobnym zapytaniem do ministerstwa i dostałam odpowiedź, że jest kwestia stypendiów jest opisana w podręczniku dla samorządowców. Czyli żadnych konkretów, a w podręczniku brak słowa na temat umów trojstronnych. Rok bazowy i nie utracamy, czy robimy uzysk i utratę?
pusia25
Praktykant
Od: 21 kwie 2017, 9:41
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 04 paź 2018, 7:49

Mazurkiewicz na szkoleniu mówił żeby dochody z takich umów robić na nieopodatkowanych i dzielić na 12 miesięcy.
Nie robić z tego ani uzysku ani utraty
Anka25
Referent
Od: 29 mar 2017, 15:20

Napisano: 04 paź 2018, 10:15

W podręczniku masz konkretnie napisane i według ministerstwa "Istotne jest, że ww. stypendia wypłacane ze środków UE są dochodem niezależnie od rodzaju instytucji wypłacającej to stypendium i niezależnie od tego, czy osoba bezrobotna je pobierająca jest zarejestrowana w powiatowym urzędzie pracy."
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 04 paź 2018, 17:11

I w tym samym podręczniku jest napisane że jest to dochód uzyskany i utracony. Z SKO mamy decyzje, gdzie zarzuciło nam że nie utracilismy tego dochodu(wpisany był w dochody nieopodatkowane) w związku z czym należy robic utratę i uzysk.
pusia25
Praktykant
Od: 21 kwie 2017, 9:41

Napisano: 05 paź 2018, 8:56

W ustawie napisane - nie rozumie jeden z drugim
W podręczniku napisane - dalej nie rozumie jeden z drugim
Jeszcze dokłada swoje jakiś pseudoekspert mazurkiewicz choć wierzyć mi się nie chce, że aż takie bzdury wygaduje, że do stypendiów dla bezrobotnych ze środków ue nie stosuje się przepisów o utracie/uzysku (pytanie oczywiście czy to co pisze anka25 że rzekomo powiedział na szkoleniu to prawda czy tez po prostu nie rozumiała co ktoś mówi - co tu jest powszechne).
Jednym słowem kolejny popis żenady i niekompetencji, a nawet po prostu analfabetyzmu "kadr urzędniczych" brylujących na tym formum...
opsxyz22
Stażysta
Od: 24 sie 2017, 20:14
Zajmuję się: śr 500

Napisano: 05 paź 2018, 14:03

osoba bezrobotna pobierająca stypendium unijne - to tylko osoba która jest zarejestrowana w PUP i ma status osoby bezrobotnej,
Staz z PUP unijny - uzysk i utrata,
osoba pobierająca staż unijny np. z fundacji itd. nie jest osoba bezrobotną - dlatego dochód na nieopodatk. i dzielic na 12 mies.
staż krajowy - nie liczymy. - nie ma podatku i nie jest ujety w doch. nieopodatkowanych.
lopilopi
Stażysta
Od: 23 lip 2014, 12:08
Zajmuję się:

Napisano: 05 paź 2018, 14:59

lopi 1/3 twojej odpowiedzi to bzdury bez podstawy prawnej, tj. ta część odp: "osoba pobierająca staż unijny np. z fundacji itd. nie jest osoba bezrobotną - dlatego dochód na nieopodatk. i dzielic na 12 mies."

Niby z jakiej paki do stypendium dla osoby bez roboty ze srodków ue wypłacanych z np. fundacji utrata/uzysk nie ma zastosowania? Dochodem jest ale już utrata/uzysk nie? Co to za bzdura? Jakież to kuriozalne uzasadnienie za tym przemawia według ciebie?
opsxyz22
Stażysta
Od: 24 sie 2017, 20:14
Zajmuję się: śr 500

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x