Utrata I uzysk co i jak bo już zglupialam - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 21 wrz 2018, 15:40

Witajcie,

Sprawa wygląda następująco.
Partner 11 lat pracował w jednej firmie. Z powodu likwidacji zakładu pracy 31.08 nastąpiło rozwiązania umowy. Mam świadectwo pracy, pit11. Nowa prace podjął na okres próby 3 miesięcy z dniem 11.09. I teraz pytanie.
1. Dzwoniłam do OPS Pan poinformował mnie, że w październiku mam odebrać decyzje. A zgłosić utrata i uzysk w listopadzie bo potrzebują zaświadczenie za październik. A świadczenia i tak nie przekraczam.
2. Poszłam osobiście A kobieta w informacji poinformowała mnie, że PIT 11, świadectwo pracy i nowa umowę mam donieść nie zawloczniw A oni utrata mój dochód A potem w listopadzie mam donieść zaświadczenie by uzyskać dochód.

Czy nie mogę zgłosić utraty i uzysk w listopadzie skoro nie przekraczam dochodów praca jest zmieniona na gorzej płatna u innego pracodawcy?
Nie chce ponieść niepotrzebnych konswkwencji
ensabatnul
Praktykant
Od: 09 maja 2017, 18:18
Zajmuję się: study

Napisano: 21 wrz 2018, 16:45

W pouczeniu byłaś poinformowana , że należy zgłaszać zmiany niezwłocznie w listopadzie to trochę nie na bieżąco my jeśli wiemy o zmianach i ktoś nie doniesie wysyłamy wezwanie o doniesienie i jeśli w tym terminie nie doniesie wstrzymujemy wypłatę
berias
Praktykant
Od: 21 wrz 2018, 10:35
Zajmuję się: Świadczenie Wychowawcze i dobry start

Napisano: 21 wrz 2018, 21:12

Ok czyli doniose sobie w poniedziałek.
Nie rozumiem za bardzo dlaczego jedna osoba mówi, że w listopadzie a druga od razu.
Czyli mam teraz zanieść to świadectwo, PIT 11 i nowa umowę? Czy to, że odbieram decyzje 3 października wpływa jakoś na nią? W sensie, że jej nie będzie?
ensabatnul
Praktykant

Napisano: 21 wrz 2018, 21:39

1. Zgodnie z ustawą winnaś zgłosić niezwłocznie.
2. W twoim wypadku, by zaoszczędzić nam pracy a sobie czasu jak przyniesiesz wszystko w listopadzie to też będzie ok
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 22 wrz 2018, 0:14

de Charette pisze:1. Zgodnie z ustawą winnaś zgłosić niezwłocznie.
2. W twoim wypadku, by zaoszczędzić nam pracy a sobie czasu jak przyniesiesz wszystko w listopadzie to też będzie ok
Czyli ok. Jak w listopadzie przyniosę wszystko na raz to nic to nie zmienia. Myślałam, że stwarza to jakiś problem w sensie powstaje nowa decyzja.

A jeśli kolejna umowa będzie już na czas określony u tego samego pracodawcy to również to donosze?
ensabatnul
Praktykant

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x