umowy z energetyką! - Dodatek energetyczny

Strona 1 z 3    [ Posty: 26 ]

Napisano: 28 kwie 2014, 8:40

Witam. Mam pytanie odnośnie umów z energetyką. Posiadam kilka osób, które umowy z energetyką mają podpisane np. w 1991 r. Czy te umowy również uprawniają wnioskodawców do pobierania DE? Są to umowy o dostarczanie energii elektrycznej i nie mają w nagłówku nazwy umowa kompleksowa lub umowa sprzedaży. W moim wcześniejszym rozumieniu te umowy były dobre, jednak ostatnio zaczęłam mieć wątpliwości, ponieważ w ustawie napisane jest "umowa kompleksowa lub umowa sprzedaży". Bardzo proszę o radę czy Wy uwzględniacie inne umowy, niż te wymienione w ustawie i czy czasem nie będę miała problemów w związku z wypłatą DE tym osobom, które dostarczyły mi właśnie "umowy o dostarczanie energii elektrycznej".
kordi

Napisano: 28 kwie 2014, 12:43

robię kserokopię umowy, pod koniec miesiąca zbieram wszystkie złożone wnioski i jadę z nimi do zakładu energetycznego, do potwierdzenia za zgodność z oryginałem, na ok. 50-70 wniosków, około 4-5 umów jest nieaktualnych,
z doświadczenia wiem że w naszym regionie umowy były aktualizowane w 2004-2005 roku, więc jeżeli ktoś przyniesie starszą umowę to wiem na pewno że jest nieaktualna, wówczas proszą aby sami udali się do ENEI i poprosili o kopię umowy, jak dotąd się nie pomyliłam,

jednak my mamy o tyle dobrze że oddział ENEI jest w naszym miasteczku
GORZATKA
GORZATKA
Referent
Od: 12 sie 2004, 0:26
Zajmuję się:

Napisano: 28 kwie 2014, 12:53

Ok, ale co z osobami, które nie mają aktualnej umowy i mają przyznany dodatek energetyczny? mam ze 4 takie osoby. Teraz wszystkich nowych wnioskodawców proszę o uaktualnienie umowy z energetyką (dla bezpieczeństwa), ale mam właśnie ze 4 osoby, które aktualnej umowy nie posiadają, a dodatek im wypłaciłam już.
kordi

Napisano: 28 kwie 2014, 13:31

no to klops...
GORZATKA
GORZATKA
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 28 kwie 2014, 13:36

co mam przez to rozumieć? bo nie brzmi to pocieszająco.. fajnie jakby ktoś jeszcze się wypowiedział....
a Tobie gorzatko dziękuje za pomoc:)
kordi

Napisano: 29 kwie 2014, 9:30

kordi tak musi to być kopia umowy kompleksowej lub sprzedaży energii el. Potwierdzanie umów w rejonie energetycznym uważam za lekką nadgorliwość. Taka konieczność nie wynika z żadnych przepisów. Ale jak kto co lubi :D
Ja sprawdzam tylko czy na umowie jest aktualny adres bo to bardzo dziwne ale często zdarza się że ludzie umowy przynoszą na jakieś inne mieszkania gdzie wcześniej mieszkali :shock:
Fantomas

Napisano: 29 kwie 2014, 10:58

ma być KOPIA nie kserokopia umowy

a jaką masz pewność że umowa którą przynoszą jest aktualna?
GORZATKA
GORZATKA
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 29 kwie 2014, 12:32

Gorzatka daj spokój :D
Wybacz ale ja nie widzę różnicy między kopią a kserokopią. Ale rozumiem Twoją "nadinterpretację" ;)
A powiedz mi gdzie masz w ustawie napisane że umowa ma być aktualna :?: :roll:
Fantomas

Napisano: 29 kwie 2014, 13:08

a czy można być stroną nieaktualnej umowy??? hmmm???????? :shock:
no chyba to oczywista oczywistość....
liczyłeś, że w przepisach będzie zapis, że należy dołączyć AKTUALNĄ umowę?

no chyba, że mi się mózg lasuje przed dłuuuugim weekendem... i dostaję pomroczności jasnej.
GORZATKA
GORZATKA
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 29 kwie 2014, 14:02

Jeżeli ustawodawca wymagałby kopi potwierdzonej u sprzedawcy energii el. to by to napisał w ustawie lub kazał przynosić zaświadczenia.
A jaką masz pewność że po Twoim wyjściu z zakładu energetycznego i potwierdzeniu umów, nie wszedł tam interesant i nie rozwiązał umowy. No bądźmy poważni. Na jakiej podstawie uważasz że kopia to dokument potwierdzony a kserokopia nie potwierdzony?
U mnie na wniosku są wymienione punkty które trzeba spełnić żeby być odbiorcą wrażliwym i interesant oświadcza podpisując się pod tym że spełnia te warunki.
Fantomas

Strona 1 z 3    [ Posty: 26 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x