Witam. Mam pytanie odnośnie umów z energetyką. Posiadam kilka osób, które umowy z energetyką mają podpisane np. w 1991 r. Czy te umowy również uprawniają wnioskodawców do pobierania DE? Są to umowy o dostarczanie energii elektrycznej i nie mają w nagłówku nazwy umowa kompleksowa lub umowa sprzedaży. W moim wcześniejszym rozumieniu te umowy były dobre, jednak ostatnio zaczęłam mieć wątpliwości, ponieważ w ustawie napisane jest "umowa kompleksowa lub umowa sprzedaży". Bardzo proszę o radę czy Wy uwzględniacie inne umowy, niż te wymienione w ustawie i czy czasem nie będę miała problemów w związku z wypłatą DE tym osobom, które dostarczyły mi właśnie "umowy o dostarczanie energii elektrycznej".
robię kserokopię umowy, pod koniec miesiąca zbieram wszystkie złożone wnioski i jadę z nimi do zakładu energetycznego, do potwierdzenia za zgodność z oryginałem, na ok. 50-70 wniosków, około 4-5 umów jest nieaktualnych,
z doświadczenia wiem że w naszym regionie umowy były aktualizowane w 2004-2005 roku, więc jeżeli ktoś przyniesie starszą umowę to wiem na pewno że jest nieaktualna, wówczas proszą aby sami udali się do ENEI i poprosili o kopię umowy, jak dotąd się nie pomyliłam,
jednak my mamy o tyle dobrze że oddział ENEI jest w naszym miasteczku
Ok, ale co z osobami, które nie mają aktualnej umowy i mają przyznany dodatek energetyczny? mam ze 4 takie osoby. Teraz wszystkich nowych wnioskodawców proszę o uaktualnienie umowy z energetyką (dla bezpieczeństwa), ale mam właśnie ze 4 osoby, które aktualnej umowy nie posiadają, a dodatek im wypłaciłam już.
kordi tak musi to być kopia umowy kompleksowej lub sprzedaży energii el. Potwierdzanie umów w rejonie energetycznym uważam za lekką nadgorliwość. Taka konieczność nie wynika z żadnych przepisów. Ale jak kto co lubi
Ja sprawdzam tylko czy na umowie jest aktualny adres bo to bardzo dziwne ale często zdarza się że ludzie umowy przynoszą na jakieś inne mieszkania gdzie wcześniej mieszkali
Gorzatka daj spokój
Wybacz ale ja nie widzę różnicy między kopią a kserokopią. Ale rozumiem Twoją "nadinterpretację"
A powiedz mi gdzie masz w ustawie napisane że umowa ma być aktualna
a czy można być stroną nieaktualnej umowy??? hmmm????????
no chyba to oczywista oczywistość....
liczyłeś, że w przepisach będzie zapis, że należy dołączyć AKTUALNĄ umowę?
no chyba, że mi się mózg lasuje przed dłuuuugim weekendem... i dostaję pomroczności jasnej.
Jeżeli ustawodawca wymagałby kopi potwierdzonej u sprzedawcy energii el. to by to napisał w ustawie lub kazał przynosić zaświadczenia.
A jaką masz pewność że po Twoim wyjściu z zakładu energetycznego i potwierdzeniu umów, nie wszedł tam interesant i nie rozwiązał umowy. No bądźmy poważni. Na jakiej podstawie uważasz że kopia to dokument potwierdzony a kserokopia nie potwierdzony?
U mnie na wniosku są wymienione punkty które trzeba spełnić żeby być odbiorcą wrażliwym i interesant oświadcza podpisując się pod tym że spełnia te warunki.