Upoważnienie do weryfikacji w CEEB

Wybrane tematy:
Wzory informacji, decyzji Webinar - dodatek osłonowy. B. Mazurkiewicz 08/02/2022 Informator dla samorządów Ministerstwo Klimatu i Środowiska - Dodatek osłonowy. Pytania i odpowiedzi dopłaty unijne ARiMR jak pozyskać dane WZÓR PISMA DO ZUSU O WYSOKOŚĆ SKŁADEK ZDROWOTNYCH ZA 2020R.
ODPOWIEDZ
Raa
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Upoważnienie do weryfikacji w CEEB

Post autor: Raa »

Już podnosiłem temat, ale wątku o tej tematyce nie ma.
IODO Gminy stwierdził, że nie ma podstaw prawnych do nadania przez burmistrza upoważnienia dla pracowników GOPS, którzy już realizują zadanie do wglądu a co za tym idzie samodzielnej weryfikacji CEEB.
Takie coś:
Odnosząc się natomiast do otrzymanej od zespołu CEEB informacji, wydaje się zasadnym możliwość nadania uprawnień do wglądu do CEEB wyłącznie pracownikom gminy w zakresie weryfikacji wniosków o wypłatę dodatku węglowego. Zespół CEEB nie wspomina o pracownika OPS, którzy są pracownikami innego pracodawcy, a tym samym innego administratora danych osobowych tj. OPS. Mając powyższe na uwadze, w kontekście tego należy tym samym w mojej ocenie wskazać, że w przypadku delegowania prowadzenia postępowań w przedmiocie przyznania dodatku węglowego na jednostkę pomocniczą gminy, np. OPS, jednostka ta jako uprawniona do prowadzenia postępowania w sprawie wypłaty dodatku węglowego, jest też uprawniona do weryfikacji wpisów do CEEB, lecz może czynić to jedynie za pośrednictwem wójta/burmistrza/prezydenta miasta. Tym samym jednostka ta powinna zwrócić się do wójta, burmistrza, albo prezydenta miasta z wnioskiem o dokonanie weryfikacji wniosku w centralnej ewidencji emisyjności budynków, w której to odpowiedzi na wniosek OPS wójt/burmistrz/prezydent miasta udzieli informacji czy osoba zwracająca się o dodatek węglowy zadeklarowała w CEEB, iż głównym źródłem ogrzewania jego gospodarstwa domowego jest kocioł na paliwo stałe, kominek, koza, ogrzewacz powietrza, trzon kuchenny, piecokuchnia, kuchnia węglowa lub piec kaflowy na paliwo stałe, zasilane paliwami stałymi – co uprawnia do otrzymania dodatku węglowego.

Wiem, że inni dostali wgląd od ręki i uważam powyższe za bzdurne, bo niby kim jesteśmy jak nie pracownikami gminy, ale problem jest.

Czy jeszcze gdzieś, czy tylko firma obsługująca moją gminę ma takie interpretacje?
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Zajmuję się: Multitasking
Kontakt:

Re: Upoważnienie do weryfikacji w CEEB

Post autor: Szarak »

U mnie bez problemu dostaliśmy wgląd do CEEB.
Raa
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: Upoważnienie do weryfikacji w CEEB

Post autor: Raa »

Jak ktoś ma opinie swoich IODO czy prawników to nie pogardzę.
ODPOWIEDZ