Dłużnik odwołał mi się od decyzji uznającej go za dłużnika alimentacyjnego, SKO dnia 27.01.2014r. decyzję tą utrzymało w mocy. Jaką mam podać datę ostateczności decyzji.
Tak pytałam z ciekawości, bo różnie SKO do tego podchodzą. U mnie jeszcze się nikt odwołał, ale zastanawiam się jak moje SKO (w Olsztynie) by do tego podeszło....
14 dni od dnia odbioru przez dłużnika decyzja staje się prawomocna, jednak wniesienie odwołania w terminie wstrzymuje wykonanie decyzji do momentu rozstrzygnięcia przez SKO.
Jeżeli SKO utrzymało dec. w mocy należy policzyć to tak - jeżeli dec. odebrana była osobiście to do dnia odbioru doliczamy 14 dni i wtedy dec. jest prawomocna, następnie doliczamy 30 dni na wpłatę przez dłużnika i po tym terminie możemy wystawić upomnienie lub na podstawie § 13 pkt 1 rozporządzenia ministra finansów z 22 listopada 2001 r. tytuł wykonawczy.
Jeżeli dec uznana była za doręczoną na podstawie art 44 KPA to do dnia pierwszego doręczenia doliczamy 14 dni i tak ustalamy kiedy dec. jest prawomocna i dalej jak wyżej, Pozdrawiam