uregulowanie zaległości w terminie - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 24 kwie 2015, 14:05

mam jedną rodzinę, w której powtarza się następująca sytuacja: np. dodatek od stycznia do czerwca
w trzecim miesiącu tj. marcu zarządca informuje o zaległościach odejmujących dwa pełne miesiące, zawiadamiamy stronę że zostało wszczęte postępowanie w sprawie wstrzymania wypłaty przyznanego dodatku dajemy 7 dni na uregulowanie i poinformowanie nas o tym fakcie, tradycyjnie nie płacą, ale gdy upłynie te 7 dni mamy około 20 -stego wydajemy decyję wstrzymującą wypłatę, w 6 miesiącu tj. czerwcu przed 20 -tym jeszcze przed upływem 3 miesięcy od daty wydania decyzji wstrzymującej dostarczają potwierdzenie że zaległości za te dwa miesiące zostały uregulowane i jednocześnie wpływa nowy wniosek.
My wypłacamy dodatek za okres, w którym był wstrzymany tj. łącznie z czerwcem i nie mamy podstw do odmowy w związku z nowym wnioskiem. strona nie płaci za okres od marca do czerwca. my przyznajemy dodatek od lipca do grudnia we wrześniu informacja od zarządcy zeległości za lipiec i sierpień daty podobne jak wyżej i wszystko się powtarza w grudniu płaci za lipiec i sierpień i wpływa nowy wniosek. Zajmują mieszkanie komunalne z lokalami socjalnymi u nas cienko więc szybko ich nie eksmitują, w praktyce wychodzi że opłaty regulują przez rok tylko za cztery miesiące a dodatek mają wypłacony za 12.
jak myślicie czy my to dobrze robimy, może jest jakieś rozwiązanie tej sytuacji. proszę wypowiedzcie się co sądzicie na ten temat.
Gość

Napisano: 24 kwie 2015, 21:20

Taką sytuacje wspominają nawet na szkoleniach i jakby nie było sposobu.
Ależ jest. W końcu sąd i komornik moga ich rozliczać. Wynjmujący więc też.

Ja mam jeszcze inną poradę: w ustawie nie jest napisane, że ze wstrzymaniem trzeba czekać 2 miesiące :idea:
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 27 kwie 2015, 8:18

PCW zgoda nie pisze że trzeba czekać 2 miesiące, ale pisze że zarządca ma obowiązek poinformowania nas o pełnych 2 mc i wcześnień nikt się nie śpieszy żeby nas informować,
Gość

Napisano: 27 kwie 2015, 13:47

może ktoś z was miał taki przypadek i znalazł sposób na jego rozwiązanie
Gość

Napisano: 27 kwie 2015, 14:01

Nie umiałabym temu zaradzić w świetle przepisów, których przestrzegam i które tak a nie inaczej interpretuję. Dodatek jest cykliczny i można przy nim kombinować, a "Twoja" rodzina kombinowanie opanowała do perfekcji. Szkoda, że w jakiejś pożytecznej dziedzinie nie wykorzystują swojego potencjału. Tak czy inaczej nie tracisz na tym nic (nie licząc bezsensownej pracy po Twojej stronie związanej z ciągłym wydawaniem dodatkowych decyzji), za to traci zarządca. @PCW podaje dobry trop, może faktycznie zarządca powinien zacząć aktywniej walczyć o swoje. Nie potrafię tu jednak niczego doradzić.
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 27 kwie 2015, 14:30

Jeśli w czerwcu strona przedstawia informację o uregulowaniu to musi z niej wynikać, że uregulowała wszystkie zaległości do czerwcawłącznie. W ustawie jest wyraźnie napisane, że "wstrzymuje się do czasu uregulowania zaległości". Ograniczenie się do 2 miesięcy powoduje opisany galimatias: gmina płaci DM przez 12 m-cy , a strona dopłaca przez 4m-ce.
Ja poszłam dalej!
Wstrzuje się DM jak występują zaległości obejmujące pełne 2 m-ce. Jeśli osoba składa po raz pierwszy wniosek w lipcu, ale nie zapłaciła nic w czerwcy i nie dopłaciła brakującej kwoty w lipcu to już sa 2 m-ce. Od sierpnia wstrzymam DM.

W opisanej sprawie jest jeszcze inna możliwość. Jeśli osoba ma wstrzymany DM i w czerwcu składa nowy wniosek to przyznaję DM od lipca i od razu go wstrzymuję. Z tym, że wnioskodawca może ten nowy DM otrzymać po uregulowaniu zaległości za maj i czerwiec.
BooBoo

Napisano: 27 kwie 2015, 20:48

BooBoo pisze:gmina płaci DM przez 12 m-cy , a strona dopłaca przez 4m-ce
Moim zdaniem strona musi dopłacać co najmniej przez 8 miesięcy.

Kombinowanie w pozostałych 4 miesiącach dotyka zarządcę, ale nie ma co rozdzierać szat. Gdyby nie dodatek, problem miałby dużo poważniejszy. M.in. w ten sposób - moim zdaniem -dodatki mieszkaniowe służą interesowi społecznemu, o którym mowa w art. 162 Kpa (to w związku z dyskusją o „wygaszaniu” dodatków). Dobrze myślę?
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x