Mam pytanie? Członek gosp. domowego wnioskodawcy otrzymał urlop ojcowski wypłacony przez ZuS. Piszę wniosek o udostępnienie danych do Zusu ale nie wiem jaką podstawę prawną do pozyskania danych
Zgadzam się z tym że to obowiązek wnioskodawcy ale różnie bywa.
możesz podać . w art. 23 ust. 1 pkt 2 ustawy o ochronie danych osobowych:
Zgodnie z art. 23 ust. 1 pkt 4 ustawy o ochronie danych osobowych przetwarzanie danych jest dopuszczalne gdy jest niezbędne do wykonywania określonych prawem zadań realizowanych dla dobra publicznego.
ale w " naszym" zus -ie nie odpowiadają na pisma z dodatków mieszkaniowych bo my w ustawie nie mamy podstawy do występowanie o takie dane, w innych instytucjach działa
może wezwij stronę na podstawie art. 64 KPA do usunięcia brków w terminie..................
Reanimuję temat. Wniosek o udostępnienie danych do PUP w innym województwie w dot. określenia statusu osoby bezrobotnej oraz wysokości pobranych przez nią ewentualnych świadczeń i składki zdrowotnej. Czy następująca podstawa prawna upoważniająca do pozyskania danych ze zbioru danych będzie poprawna:
art. 23 ust. 1 pkt 2 i 4 Ustawy o ochronie danych osobowych (Dz.U. 2016 poz. 922), art. 3 ust. 3 Ustawy o dodatkach mieszkaniowych (tj. Dz. U.2017 poz. 180)
?
Wypoczeta Tylko, jak widzę sterty wniosków, które na mnie czekały to już jestem zmęczona
Nie powołuję się na ustawę o DM, bo w sumie nic tam ciekawego nie ma na ten temat. Instytucje ładnie odpisują i nie czepiają się podstawy.
Zresztą ostatnio wypowiadał się radca, który twierdzi, ze w pismach do instytucji nie trzeba w ogóle podstawy podawać. Mamy obowiązek udzielić informacji.
Ponownie wznawiam temat....
Napisałam do Zusu i odpisali ze nie podaja informacji bo zła podstawa prawna (powoływalam sie na art.105 ustawy o pomocy społecznej).
Jak Wy robicie?