urlop wychowawczy a praca - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 23 ]

Napisano: 14 maja 2015, 9:36

W moim przekonaniu praca na 1/2 etatu koliduje z opieką nad dzieckiem. Chyba że jest to praca w domu.
wmm

Napisano: 14 maja 2015, 9:45

Pani złożyła oświadczenie pod odpowiedzialnością karną, iż praca na 1/2 etatu nie będzie kolidowała z opieką nad dzieckiem.
Pracodawca wyraził zgodę na urlop i na zatrudnienie
aka

Napisano: 14 maja 2015, 9:54

to czy ta praca bedzie kolidowala czy nie to ty oceniasz a nie pani...pani musi ci oswiadczyc co bedzie robic, gdzie , jak dlugo, ile zajmie jej dojazd i przyjazd z pracy i takie tam:) i na podstawie tego oceniasz ...dla mnie ktos kto zostawia dziecko pod opieka kogos innego na 4 godziny dziennie albo i wiecej (1/2 etatu to 4 godziny dziennie przez caly tydzien plus dojazd i powrot ) nie sprawuje osobistej opieki nad dzieckiem i taka praca koliduje z prawem do dodatku z tytulu urlopu wychowawczego
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 14 maja 2015, 10:17

W zupełności zgadzam się z kb.
wmm

Napisano: 15 maja 2015, 14:43

Czy wy nie przesadzacie z inwigilacją klientów ? Od kiedy wolno podważać oświadczenia klientów zakładając z góry że jednak na pewno praca koliduje ? Decyzja powinna być zgodna z naszymi przepisami a one dopuszczają pracę w trakcie urlopu wychowawczego. Jak klientka oświadcza, że nie koliduje to przyjmujemy to za prawdę. Może uwiązać ją w domu i ukarać jeśli się gdziekolwiek się ruszy ?
olo

Napisano: 15 maja 2015, 18:01

To nie tak. Oświadczenie jest po prostu bez sensu, bo to nie klient ma uznać czy koliduje, tylko urzędnik na podstawie wywiadu. Sorry, taki mamy klimat.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 18 maja 2015, 8:59

my przyznajemy pisze oswiadczenie pod odpowiedzialnoscia i tyle... liczy sie dobro strony przeciez nie??
Gość

Napisano: 18 maja 2015, 10:35

uśmiałam sie naprawdę, ....oświadczenie ....i tyle
to ja oświadczam, że jestem piękna młoda i zgrabna :) nie pytajcie o wiek :)
aja

Napisano: 18 maja 2015, 11:06

Ustawodawca wyciął zapis, że osoba przebywająca na urlopie wychowawczym nie może pracować. Może pracować i to nawet na cały etat. Składa tylko oświadczenie. Jesteście gorsi niż proboszcz. Też by pod kołdrę zaglądali i pilnowali non stop.
west
Starszy referent
Od: 11 gru 2014, 9:25
Zajmuję się:

Napisano: 18 maja 2015, 11:22

west - kiedy przychodzi do ciebie pani i informuje,ze pracuje na urlopie wychowawczym to ta informacja wszczyna postepowanie, w ktorym musisz ustalic czy swiadczenie przysluguje w zwiazku z ta informacja czy nie..i zgodnie z kpa masz to ustalic rzetelnie:) jesli dla ciebie bedzie rzetelnie przyjac tylko oswiadczenie "koliduje" albo "nie koliduje" i koniec postepowania (mimo ze masz info ze praca na 1/2 ) - to twoja sprawa :) ale ja gdybym byla osoba kontrolujaca cie to bym podwazyla te rzetelnosc postepowania, bo z niego nic by nie wynikalo a wynikac ma:)...przy takim postepowaniu jak twoje to nie wiadomo nic jak wyglada sprawowanie opieki, wynika jedynie to, ze zdaniem strony jej praca nie koliduje ze sprawowaniem opieki a ty nawet nie wiesz co ona rozumie pod tym kolidowaniem;-) moglabym zrozumiec ze nawet przy pracy na 1/2 etatu , kiedy strona pracuje poza domem i zostawia dziecko - ty uznajesz ze jej praca nie koliduje czym zgadasz sie ze strona i dalej placisz dodatek (ja bym tak nie uznala, ale ty mozesz:) wtedy chociaz nie czepialabym sie,ze nie przeprowadziles postepowania, co najwyzej tylko, ze doszedles do blednych wnioskow;-)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Strona 2 z 3    [ Posty: 23 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x