Urlopowanie w placówkach opiekuńczo- wychowawczych
Urlopowanie w placówkach opiekuńczo- wychowawczych
Jestem z rodzinnego domu dziecka. Mam problem kto powinien decydować o urlopowaniu dziecka do rodziny naturalnej. Do pewnego czasu zgodę na urlopowanie wydawał Sąd Rodzinny po konsultacji z opiekunem w RDD, a my z rodzicami ustalaliśmy termin danego urlopowania. Obecnie Sąd odesłał rodziców, że to placówka powinna wystąpić z wnioskiem o urlopowanie. Czy ktoś ma dostęp do przepisów, które regulują tą sprawę. Bardzo zależy mi na szybkich informacjach, za które z góry dziękuję.
Re: Urlopowanie w placówkach opiekuńczo- wychowawczych
Proszę działać zgodnie z zaleceniami Sądu
Tak naprawdę, to rodzice powinni wystąpić z wnioskiem o urlopowanie własnych dzieci, a nie placówka! Tu sąd się pomylił albo nastąpiło jakieś nieporozumienie. Rodzice muszą być przygotowani na przyjęcie dzieci, muszą tego chcieć i wreszcie muszą się o to postarać. A Dyrektor RDDz może taki wniosek poprzeć lub nie. Sądy w Polsce różnie podchodzą do tego tematu. Co Sąd to obyczaj. Niektóre w ogóle nie chcą wydawać zgód na urlopowanie dzieci z placówek do ich domów, pozostawiając taką decyzję Dyrektorom placówek, a niektóre Sądy uważają, że tylko one mogą wydawac taką zgodę - gdyż to Sąd postanowił o sprawowaniu władzy rodzicielskiej przez rodziców.
Mam problem i bardzo proszę o rade.
mam dwie młodsze siostry w Domu Dziecka.
Chce je zabierac do siebie w dni wolne do nauki.
jak mam sformuowac wniosek o urlopawanie??
czy ktos juz moze pisal taki wniosek?
bardzo prosze o rade lub wzór takiego wniosku.
jeżeli jest ktos kto był lub jest w takiej sytuacji , że ma rodzeństwo w Domu Dziecka niech do mnie napisze na e-mail
[email protected]
mam dwie młodsze siostry w Domu Dziecka.
Chce je zabierac do siebie w dni wolne do nauki.
jak mam sformuowac wniosek o urlopawanie??
czy ktos juz moze pisal taki wniosek?
bardzo prosze o rade lub wzór takiego wniosku.
jeżeli jest ktos kto był lub jest w takiej sytuacji , że ma rodzeństwo w Domu Dziecka niech do mnie napisze na e-mail
[email protected]
~mamba a tobie jak by było wygodnie to rozwiązać -
1. twoja zgoda i info do sądu
2. zgoda sądu i info do ciebie
3. inne
Zaproponuj do sądu rozwiązanie, pogadaj z konkretnym sędziom lub przewodniczącą i może się uda wypracować coś co będzie wam odpowiadać.
1. twoja zgoda i info do sądu
2. zgoda sądu i info do ciebie
3. inne
Zaproponuj do sądu rozwiązanie, pogadaj z konkretnym sędziom lub przewodniczącą i może się uda wypracować coś co będzie wam odpowiadać.
Jestem w osrodku wychowawczym i mam pytanie czy dostane zgode od sadu na swieta ???
Jestem w osrodku wychowawczym . I mam pytanie jak zapytac sie sadu czy dostane zgode na swieta .
napisz na e-maila [email protected] prosze wazne
napisz na e-maila [email protected] prosze wazne
nie ma przepisów regulujacych tzw urlopowanie dzieci do domu. W mojej placówce, przy rodzinie nazwijmy to kontrowersyjnej, zapytalismy sie sadu a zgode, ale odpowiedzi nie dostaliścmy. Potem po sprawdzeniu warunków i uprzedzeniu GOPSU i asystenta, urolpwaliśmy i wszystkich o tym fakcie poinformowalismy (sad, asystent, dzielnicowedo i GOPS)
Oprócz Urlopowanie w placówkach opiekuńczo- wychowawczych - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze przeczytaj również:
dokumentacja prowadzona przez pracownika socjalnego
fundusz socjalny
procedury
mos-dd
21 grudnia 2009 Elbląg szkolenie - ochrona danych osobowych w Jednostkach Pomocy Społecznej
21 grudnia 2009 Elbląg szkolenie - ochrona danych osobowych w Jednostkach Pomocy Społecznej
szkolenie 28 grudnia 2009 Elbląg Pozyskiwanie środków UE na działania Domów Pomocy Społecznej i Ośrodków Pomocy Społecznej
szkolenie 28 grudnia 2009 Elbląg Pozyskiwanie środków UE na działania Domów Pomocy Społecznej i Ośrodków Pomocy Społecznej
Regulamin wynagradzania
Płaca w domach dziecka
nadgodziny za szkolenia
praca w święta Bożego Narodzenia
szukam pracy
świetlice - placówki op.-wych. wsparcia dziennego
gdzie zamieszkam jeżeli gmina nie ma wolnych lokali?
dokształcanie