urodzenie dziecka - dodatek - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 3    [ Posty: 29 ]

Napisano: 28 sty 2014, 15:05

Pani złożyła wniosek na rodzinne + wychowawcze 22 stycznia 2014r

wcześniej rodzinnego nie mieli bo im dochód przekraczał

wychowawczy udzielony od 06 lutego
dziecko urodzone 07 luty

jak jej utracę dochód w związku z wychowawczym to od następnego miesiąca tj. od marca 2014r ma prawo do rodzinnego + wychowawczy

czy mogę jej też przyznać dodatek 1000 z tyt urodzenia dziecka ?

w dniu składania wniosku dziecko nie ma jeszcze 1 roku, ale w lutym nie jest uprawniona do rodzinnego ?

~ja

Napisano: 28 sty 2014, 15:19

ja bym nie przyznala,ale niektorzy uwazaja,ze wystarczy zlozyc wniosek zanim dziecko skonczy roczek...i niewazne,ze nie jest uprawnione do rodzinnego przed roczkiem...w sumie - jak ktos ma dobry uklad z szefem to dostanie zaswiadczenie o udzielonym urlopie wychowawczym pol roku przez rozpoczeciem tegoz urlopu i zlozy wniosek i niech sobie przyznaja prawo do rodzinnego za pol roku i dodatek wtedy bedzie nawet jak dziecko bedzie mialo juz 1,5 roku;-)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 28 sty 2014, 15:26

nie możesz przyznać dodatku !
~just

Napisano: 28 sty 2014, 15:27

Art. 9. 1. Dodatek z tytułu urodzenia dziecka przysługuje matce lub ojcu albo opiekunowi prawnemu dziecka.
2. Dodatek przysługuje opiekunowi faktycznemu dziecka w wieku do ukończenia przez dziecko pierwszego roku życia, jeżeli nie został przyznany rodzicom lub opiekunowi prawnemu dziecka.
Art. 26 ust. 5. Wniosek o dodatek, o którym mowa w art. 9, składa się do ukończenia przez dziecko pierwszego roku życia.

to, że dodatek przysługuje do ukończenia pierwszego roku życia dotyczy opiekuna faktycznego
~ewalu

Napisano: 28 sty 2014, 15:38

a jeszcze art. 13 pkt opiekunie faktycznym dziecka - oznacza to osobę faktycznie opiekującą się dzieckiem, jeżeli wystąpiła z wnioskiem do sądu rodzinnego o przysposobienie dziecka;
~ewalu

Napisano: 28 sty 2014, 15:41

chyba ewalu czegoś nie rozumiesz
~madzia

Napisano: 28 sty 2014, 15:43

u mnie kobieta złożyła prośbę o skrócenie macierzyńskiego, nie wykorzystała całego, przeszła na wychowawczy i przed ukończeniem roku przez dziecko złożyła wniosek więc w takiej sytuacji mogłam jej przyznać dodatek z tytułu urodzenia??
~Iwona S

Napisano: 28 sty 2014, 15:44

dokładnie madzie ... czegoś nie rozumiem
~ewalu

Napisano: 28 sty 2014, 15:45

Art. 26 ust. 5. Wniosek o dodatek, o którym mowa w art. 9, składa się do ukończenia przez dziecko pierwszego roku życia.

dlaczego uważasz że dotyczy to tylko opiekuna faktycznego?
~madzia

Napisano: 28 sty 2014, 15:47

madzia, art. 9 ust. 2 dotyczy tylko opiekuna faktycznego :)
~ewalu

Strona 1 z 3    [ Posty: 29 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x