do KATI płatnik i zdrowotna - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 28 sty 2014, 14:26

mam pytanie osoba pobierała do października składkę zdrowotną, w listopadzie poszła z zerową składką

została wyrejestrowana od 01.12.2013 i zarejestrowana z samą społeczną

czy teraz musze ją zarejestrować ze zdrowotną od listopada - żeby jej wypłacić za ten miesiąc??
czy mogę po prostu puścić składkę zdrowotną w tym miesiącu a w ZUS będą widział że to za ten niezapłacony listopad
~ola

Napisano: 28 sty 2014, 14:56

Niestety w takim przypadku robisz korektę dokumentów rozliczeniowych za listopad i osobny przelew niedopłaty z nr deklaracji korygującej i zaznaczeniem miesiąca jako listopad.
ania
~ania
VIP
Od: 18 maja 2011, 16:30
Zajmuję się:

Napisano: 28 sty 2014, 15:01

aniu czy możesz mi po kolei wytłumaczyć jak to zrobić nie mam o tym pojęcia
~ola

Napisano: 28 sty 2014, 15:26

?? bardzo Was proszę o pomoc
~ola

Napisano: 28 sty 2014, 16:50

Olu nie wiem jakiego masz płatnika bo ja mam starego . Nowego nie mam jeszcze zainstalowanego. W starym płatniku zmieniam okres rozliczeniowy na listopad 2013 zakresem od 51 do 69. Następnie klikam na narzędzia i twórz dokumenty rozliczeniowe . Następnie dalej i masz krok 2 z 4. Wprowadzasz identyfikator zestawu dokumentów który chcesz korygować .np 51/11/2013. Klikasz dalej i zaznaczasz kropkę dokumenty korygujące . Na koniec w kroku 4 masz informację , że utworzono zestaw dokumentów z identyfikatorem np 52/11/2013 . Masz wygenerowany zestaw dokumentów i otwierasz RCA . Otwierasz raport danej osoby i klikasz na usuń składki . Następnie wprowadzasz kwotę podstawy wymiatu składki zdrowotnej i klikasz wylicz. W tym momencie masz wyliczonne na nowo składki. Weryfikujesz raport a następnie całość dokumentów RCA i RZA . Otwierasz deklarację i klikasz usuń składki a następnie wylicz i weryfikuj. W ten sposób masz przygotowane dokumenty z których możesz utworzyć zestaw i wysłać.
Jeśli chodzi o przelew to musi na nim być informacja , że przelew dotyczy listopada czyli podajesz identyfikator zestawu korygującego np 52/11/2013 i wprowadzasz kwotę niedopłaconej składki czyli pewnie 55,80
ania
~ania
VIP
Od: 18 maja 2011, 16:30
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x