US umorzył NP ZA i FA - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 07 gru 2015, 12:38

Prosze o pomoc!
US zwrócił tytuły wystawione na nienależnie pobraną zaliczkę alimentacyjną i nienależnie pobrany FA. Co teraz z tym zrobić???
ooo

Napisano: 07 gru 2015, 12:51

Nikomu nic takiego nie wróciło?
ooo

Napisano: 07 gru 2015, 12:53

no ale wrocilo bo co ? umorzyli postepowanie ?
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 07 gru 2015, 13:00

Tak umorzyli na takiej samej podstawie jak wszystkie inne TW dotyczące FA.....
ooo

Napisano: 07 gru 2015, 13:02

ooo czytaj ustawę z dnia 24 lipca 2015 r. o zmianie ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów, ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz ustawy o świadczeniach rodzinnych.
nowapa
Podinspektor
Od: 16 gru 2014, 11:47
Zajmuję się:

Napisano: 07 gru 2015, 13:09

A możesz mnie naprowadzić?
ooo

Napisano: 07 gru 2015, 13:10

składaj skargę, tez tak miałem, kopli się
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 07 gru 2015, 13:10

Warszawa, dnia 3 września 2015 r.
Poz. 1302
USTAWA
z dnia 24 lipca 2015 r.
o zmianie ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów, ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu
Ubezpieczeń Społecznych oraz ustawy o świadczeniach rodzinnych
Art. 9 ust. 2:
W przypadku, o którym mowa w ust. 1, w sprawach, w których administracyjne postępowanie egzekucyjne zostało
umorzone na podstawie art. 8, wniosek o wszczęcie postępowania egzekucyjnego, o którym mowa w art. 27 ust. 3 ustawy,
o której mowa w art. 1, w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą, lub o przyłączenie się do postępowania egzekucyjnego,
o którym mowa w art. 27 ust. 3a ustawy, o której mowa w art. 1, w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą, składa się do
organu egzekucyjnego w terminie 3 miesięcy od dnia otrzymania postanowienia o umorzeniu.
nowapa
Podinspektor
Od: 16 gru 2014, 11:47
Zajmuję się:

Napisano: 07 gru 2015, 13:49

ja wniosłem zażalenie w dwóch sprawach NP, w którym wytłumaczyłem, że NP nie są należnościami dłużników i US unznał je:

Działając z upoważnienia Burmistrza Miasta i Gminy ………………., będącego organem właściwym wierzyciela w myśl ustawy z dnia 7 września 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (Dz.U.2015.859 z póżn. zm.)

składam zażalenie
na postanowienie Naczelnika Urzędu Skarbowego w ………………………..
z dnia 26 października 2015 r.

UZASADNIENIE

Dnia 30 października 2015 r. do tut. organu wpłynęło postanowienie - z dnia 26 października 2015 r. - Naczelnika Urzędu Skarbowego w …………………….. w sprawie umorzenia postępowania egzekucyjnego skierowanego do majątku Pani ……………………….. PESEL: ………………………., wszczętego na podstawie tytułu wykonawczego nr ………………. z dnia ………………….. r.
Naczelnik Urzędu Skarbowego w ……………………………………... uzasadnił umorzenie ww. postępowania przepisami zawartymi w art. 8 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 24 lipca 2015 r. o zmianie ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów, ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz ustawy o świadczeniach rodzinnych (Dz.U.2015.1302), które odnoszą się do należności dłużników alimentacyjnych z tytułu wypłaconych - osobom uprawnionym - świadczeń z funduszu alimentacyjnego.
Natomiast należności objęte tytułem wykonawczym ……………... z dnia ……………………... r. są nienależnie pobranymi - przez wierzyciela - świadczeniami z funduszu alimentacyjnego. Zgodnie z art. 23 ust. 6 u.p.o.u.a nienależnie pobrane świadczenia wraz z odsetkami podlegają egzekucji w trybie przepisów o postępowaniu egzekucyjnym w administracji i nie mają do nich zastosowanie przepisy określone w art. 8 ust. 1 i 2 u.p.o.u.a.
MarcinF

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x