usamodzielnienie a kontynuowanie nauki - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 29 mar 2013, 10:24

witam. mam pytanie wychowanek z mow pobrał pomoc na usamodzielnienie, nigdy nie brał pomocy na kontynuowanie nauki, rzeczówkę też ma do realizacji, w związku z tym czy jeśli przyniósł zaświadczenie że podjął naukę i prosi o pieniądze na kontynuowanie to mu się należą bo już się pogubiłam??? dziekuję za odpowiedzi
~gosia pcpr

Napisano: 29 mar 2013, 14:24

Witaj,
nie koniecznie mu sie należy, trzeba sprawdzić co bylo uwzględnione w jego indywidualnym programie usamodzielnienia, generalnie pomoc na usamodzielnienie bierze sie po zakończeniu edukacji, u nas wychowankowie pisza takie zobowiązanie ze po otrzymaniu pomocy na usamodzielnienie jednoczesnie rezygnuja ze starania sie o pomoc na kontynuowania nauki. W uzasadnionych przypadkach tylko moga pobrac pomoc na usamodzielnienie w trakcie pobierania pomocy na kontynuowanie nauki.
~~m_mops

Napisano: 03 kwie 2013, 12:24

program usamodzielnienia zawsze można modyfikowac i jeśli jest zasadne żeby nadal sie uczył i to może słuzyć jego dobremu usamodzuelnieniu to należałoby mu przyznać. jak już to z gruntu program usamodzielnienia był źle opracowany... jak czytam niektóre wpisy to ja nie wiem po co programy są w ogóle pisane?! przecież one mają czemu słuzyć! coś ma z nich wynikac do pracy dla wychowanka i PCPRu! to jest coś co przypomina kontrakt socjalny tylko pisany w innej formie.. jakieś cele zawierania programu chyba powinny przyświecać?!!
~Dora

Napisano: 03 kwie 2013, 12:47

Dora masz rację, mozna modyfikować IPU, ja bym przyznała pomoc na kontynuowanie nauki.
~Iga

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x