zwrot środków przez gminy - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 27 mar 2013, 16:27

Mamy dziecko umieszczone w placówce, które w dni nauki szkolnej przebywa w internacie w szkole, w pozostałe dni wraca do placówki. Gmina, która powinna zwracać wdatki doszła do wniosku, że będzie zwracać środki tylko za dni pobytu dziecka w placówce. Co wy na to? Czy sa jakieś interpretacje dot. w jaki sposób gmina ma zwracać za pobyt dziecka w placówce -art. 191 ust. 10 ? wydawało mi się że jest to np. 10% średnich miesięcznych wydatków ogłaszanych, a nie dzielenie na liczbę faktycznych dni pobytu dziecka....
~annak

Napisano: 28 mar 2013, 10:03

Zapis w ustawie mówi że ma to być 10% (lub więcej) średnich miesięcznych wydatków przeznaczonych na utrzymanie dziecka w placówce. Jak mieszka w internacie to kto płaci za internat? a za koszty biletów? pewnie placówka poza tym ubrania itp. Ja mam takie same sytuacje w rodzinach zastępczych że dzieci mieszkają w internatach a przecież i tak rodzinie płaci się całość a od gminy żądam odpowiednio 10 lub 30% od całości wypłaconej kwoty. Coś gmina chyba trochę kombinuje :(
~grazka

Napisano: 28 mar 2013, 13:56

Ja bym też tak zrobiła. W ustawie jest 10% to wystaw im notę księgowa na 10 % i tyle, bo jak zaczniesz sie bawić w rozliczanie to nic ci nie oddadzą.

Jeśli chcą zwrócić note to niech uzasadnia dlaczego, napisz o interpretacje do MPIPS albo do radcy prawnego Starostwa.
~Morenika

Napisano: 28 mar 2013, 13:56

Ja bym też tak zrobiła. W ustawie jest 10% to wystaw im notę księgowa na 10 % i tyle, bo jak zaczniesz sie bawić w rozliczanie to nic ci nie oddadzą.

Jeśli chcą zwrócić note to niech uzasadnia dlaczego, napisz o interpretacje do MPIPS albo do radcy prawnego Starostwa.
~Morenika

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x