alimenty art.38 - Stare tematy

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 26 mar 2013, 12:01

jaka jest procedura występowania przez pcpr o alimenty??
~krysia

Napisano: 19 kwie 2013, 16:22

wznawiam wątek, proszę o pomoc jak się do sprawy zabrać krok po kroku.
~heniek

Napisano: 20 kwie 2013, 11:13

mam ten temat w zakresie czynności proszę o pomoc jestem nowa więc mam wielki problem pozdrawiam wszystkich czekam na rady
~NOWA

Napisano: 22 kwie 2013, 9:47

niektóre PCPR najpierw pytają rodziny zastępcze, czy oni wystąpią z pozwem..jeśli nie to my piszemy pozew, w którym krótko opisujemy syt. dziecka (czy choruje itp.) sytuację rodziców biologicznych (z czego się utrzymują..) i na początku pozwu piszemy jaka kwotę maja płacić. Sąd w czasie rozprawy pyta nas czy podtrzymujemy kwotę, wtedy my odpowiadamy, że oczywiście nie bo rodzice przecież nie mają z czego żyć, podpisujemy ugodę i po sprawie. rodzina zastępcza otrzymuje tą ugodę i zgodnie z KRO jest zobowiązana na egzekwowania tych alimentów od rodziców naturalnych to tak w skrócie...
~asia

Napisano: 22 kwie 2013, 20:07

asia dzięki za odpowiedź, troszkę mi to rozjaśniło, możesz mi jeszcze napisać kto przygotowuje pozew i kto chodzi na rozprawy, bo z tego co pisałaś to wychodzi, że trzeba mieć wiedzę o dziecku i rodzinie i o rodzicach biologicznych? z góry dziękuję
~NOWA

Napisano: 23 kwie 2013, 10:39

Cześć Dziewczyny!

A co z rodzicami biologicznymi, którzy nie mają pieniędzy? Albo mają jakieś renty po 400zł? Też ich \"ciągamy\"? czy jakoś można ich ominąć?
U nas wielu nie pachnie groszem, nie widzę sensu w pisaniu pozwu, wizytach w sadzie skoro nic sie nie uzyska. Oni i tak nie będą płacić, rodzice zastępczy nie będą tego ścigac ( u nas 100% odmówiło wystąpienia z pozwem o alimenty).

Miłego dnia
Monika
~Morenika

Napisano: 24 kwie 2013, 14:41

czy kwestia alimentacyjna dotyczy też rodziców biologicznych dzieci przebywających w placówkach opiekuńczo - wychowawczych?
~Karol

Napisano: 24 kwie 2013, 15:38

jak najbardziej
~....

Napisano: 24 kwie 2013, 16:15

A jak to wygląda w przypadku placówek?
~Kimi

Napisano: 21 maja 2013, 15:55

a czy w przypadku placówek nie lepiej na podstawie art. 112 1 kodeksu rodzinnego i opiekuńczego naciskać na kierujących placówką o wytoczenie powództwa o alimenty? na podstawie tego przepisu mogą przecież niezwłocznie po umieszczeniu dziecka w placówce wystąpić o alimenty jako reprezentant dziecka
~Iwona

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x