usługi opiekuńcze - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 17 lut 2015, 23:44

Witam, mam pytanie opiekunki domowe mają w umowie o pracę teren miasta i gminy jednak nie mają prawa jazdy, czy można wymagać od opiekunek zrobienia prawa jazdy, czy to pracodawca jest zobowiązany do zagwarantowania dojazdu opiekunki do klienta dziękuję i pozdrawiam
bastek1

Napisano: 18 lut 2015, 12:04

A czy opiekunka, aż tak dużo zarabia, żeby miała na prawo jazdy? Jak by ją było stać to by już dawno sobie zrobiła.
Właśnie to mnie wkurza najbardziej, że opiekunki są traktowane przez kadrę OPS jak piąte koło u wozu ( a to dzięki nim pracownik bez wychodzenia w teren wie co się dzieje u tego podopiecznego, jest dla niego spowiednikiem, psychologiem, lekarzem, pielęgniarką, terapeutą, etc.) i przez samych podopiecznych jak służące - wykorzystywane do granic możliwości, bo pracownik socjalny nie wytłumaczył szczegółowo podopiecznemu na czym te usługi polegają i co konkretnie opiekunka ma robić, a czego nie.
~gosiab

Napisano: 18 lut 2015, 14:06

racja
tiera

Napisano: 18 lut 2015, 15:00

Transport powinien zapewnić pracodawca, gdyż tak to reguluje kodeks pracy. W przypadku opiekunek posiadających własny środek transportu może być spisana umowa o korzystaniu z własnego środka transportu do celów służbowych. Zakres obowiązków opiekunki powinien być ustalony podczas pierwszej wizyty u podopiecznego - lub dostarczyć mu to w formie pisemnej.
zisis1

Napisano: 18 lut 2015, 17:48

Transport powinien zapewnić pracodawca, gdyż tak to reguluje kodeks pracy. W przypadku opiekunek posiadających własny środek transportu może być spisana umowa o korzystaniu z własnego środka transportu do celów służbowych. pisze zisis1
Ja mam zafundować opiekunce transport czyli dojazd do tzw :ruchomego miejsca pracy ?? no proszę Cię??
Mogę ale nie muszę spisywać umowy o wykorzystanie auta do celów służbowych. I nie robię tego.
Nie mogę żądać posiadania prawa jazdy u już zatrudnionych opiekunek - ale podczas przyjęcia /rekrutacji odrzucę CV- w którym nie ma wzmianki o posiadaniu takich uprawnień -przy takim charakterze pracy.
Emilii

Napisano: 18 lut 2015, 18:14

zisis1 pisze:Transport powinien zapewnić pracodawca, gdyż tak to reguluje kodeks pracy. W przypadku opiekunek posiadających własny środek transportu może być spisana umowa o korzystaniu z własnego środka transportu do celów służbowych. Zakres obowiązków opiekunki powinien być ustalony podczas pierwszej wizyty u podopiecznego - lub dostarczyć mu to w formie pisemnej.
ha-ha-ha
większego banialuka nie widziałam
wskaż mi art. w KP gdzie mam zapewnić transport????

co ma do tego zakres obowiązków?

często takie osoby są zatrudniane na umowę zlecenie, o dzieło - klasyczna śmieciówka - a już bardziej wykorzystywane przez firmy świadczące usługi opiekuńcze na zlecenie opsów nie mogą być

i myślisz że taka firma zwraca im koszty dojazdu? \
zapomnij!
Iniaaa

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem