Usługi opiekuńcze - upomnienie - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 3 z 3    [ Posty: 30 ]

Napisano: 16 lut 2014, 17:28

nie toleruje chamstwa ..
~mojo

Napisano: 16 lut 2014, 18:59

Lubie jak mnie atakują bo świadczy to o tym żze nie jestem nudna:)
A tak na marginesie , nikt was nie kocha i nie kochał? Żal......
~Wredna

Napisano: 16 lut 2014, 19:21

żze ..żze jak ? nudna i chamska?
pożałuj siebie klempo.
~mojo

Napisano: 17 lut 2014, 13:39

A jak jest ze zgonami i są dzieci co wtedy robicie????
~Katarzyna

Napisano: 17 lut 2014, 15:25

Dziękuję za odpowiedzi, w szczególności dla Wrednej i Ali.

J/w co robić jak jest denat, który posiada jakąś rodzinę? Pytam na przyszłość jakbym miał taką sytuację.
Pozdrawiam
~Grzesiek

Napisano: 17 lut 2014, 15:51

Jak osoba umrze i nie zostały uregulowane należności to wtedy postępujemy według art. 96 ust 1 pkt 2 lub 3 uops.
~wwz

Napisano: 20 lut 2014, 12:18

A mam jeszcze pytanie do \"Wrednej\". Co do tworzenia upomnienia przed TW. W przypadku nienależnie pobranych świadczeń wystawiam upomnienie, ale już w przypadku decyzji zwrotowych dla dłużnika alimentacyjnego już nie (zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Finansów z 2 listopada 2001 r.),
czy decyzje zwrotową w przypadku zaległości niezapłaconych z pomocy społecznej też można było się \"podpiąć\" pod te Rozporządzenie?

Pozdrawiam
~Grzesiek

Napisano: 20 sie 2015, 10:07

Witam,
Muszę wystawić tytuł wykonawczy za niezapłacone usługi opiekuńcze. Mam problem z częścią E "dane dot. należności pieniężnych". Jaki rodzaj klasyfikacji, należności i jaki akt normatywny wybrać?
Proszę o pomoc.
AHAa

Napisano: 21 sie 2015, 20:57

Grzesiu imienniku ty mój.. Moim skromnym zdaniem, każdy trochę ma racji

1) decyzja ustalajaca odpłatność i usługi to podstawa i ją już mamy;
2) strona nie płaci - ok.. można pozwolić sobie na tyle upomnień ile chcesz, byle nie zwlekać za długo i o dyscyplinę finansów nie "zahaczyć"... a tam prosto i jasno - nie płaci - nie zastanawiaj się bo i Tobie się dostanie...

3) ja sam pogadałbym z klientką.. ustaliłbym przyczyny..

4) jeżeli powody błache - official zawiadomienie o wszczęciu postępowania w sprawie orzeczenia o zwrocie wydatków gminy na świadczenia niepieniężne z pomocy społecznej.
5) jeżeli poważne - wywiad środowiskowy - wszczęcie postępowania z urzędu - przyczyny braku zwrotu...

6) jak wszyscy wiemy 104 daje dużo możliwości - na wniosek - lub z urzędu...

7) finał to decyzja z 104 - warunkiem jej wydania jest wcześniejsze ukonstytuowanie obowiązku wpłaty a z tym już nie mamy problemu bo mamy usługi i decyzję ostateczną o odpłatności...

8) decyzja ostateczna - klientka dalej nie płaci - ładujesz upomnienie... UWAGA - jest wzór - to już nie jest nieformalne, mniej formalne upomnienie - to jest już w rozporządzeniu do egzekucji w administracji wzór..

9) koszty tego upomnienia wliczane są już w egzekucje.. (poprzednie - grzecznościowe nie)....

10) dopiero ta decyzja z 104 - stanowi tytuł wykonawczy -- administracyjny

11) US - wniosek o wszczęcie egzekucji i resztę zrobi komornik...

może też warto pomyśleć nad umorzeniem z 104 skoro nie płaci - wtedy decyzja umarzająca z urzędu na wniosek pracownika socjalnego - np. ze względu, że zwrot niweczyłby skutki udzielonej pomocy...

chyba wszystko

::):)
Rajski.

Napisano: 21 sie 2015, 20:59

zapomniałem..

jak poważne powody braku wpłat też wywiad... szczegółowy opis sytuacji....
Rajski.

Strona 3 z 3    [ Posty: 30 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x