usługi specjalistyczne dla dziecka z autyzmem - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 30 paź 2015, 14:39

Klientka w miesiącu sierpniu br. złożyła wniosek o usługi specjalistyczne dla dziecka. Złożyliśmy zapotrzebowanie do Wojewody o środki finansowe. Do dnia dzisiejszego nie otrzymaliśmy dotacji. Podczas rozmów telefonicznych uzyskaliśmy informacje, że szukają pieniędzy. Przedłużyliśmy termin załatwienia sprawy do dwóch miesięcy. Klientka jest oburzona, że nie ma przyznanych usług. Czy można wydać decyzję i opłacać usługi opiekuńcze ze środków własnych?
Co zrobić jak minie wyznaczony termin załatwienia sprawy? Czy można wydać decyzję negatywną i uzasadnić to brakiem środków? Proszę o pomoc.
amanda

Napisano: 02 lis 2015, 15:18

Miałam podobny przypadek. Czekaliśmy na kasę z UW. Wydałam decyzję o przyznaniu usług i finansowałam je ze środków własnych. Kiedy w końcu otrzymaliśmy dotację zaczęłam opłacać usługi z dotacji. Chciałam dotacją zrefundować wydane dotąd środki własne. Jednakże tel. do UW zrewidował moje myślenie. Pani z UW stwierdziła, że ona nie ryzykowałaby takiego posunięcia...
Ryzyka nie lubię.
Lisa

Napisano: 02 lis 2015, 17:38

w przypadku małego dziecka z autyzmem terapię trzeba zacząć jak najszybciej. Jeśli załatwienie terapii trwa kilka miesięcy to dziecko traci szanse, bo nie udzielana jest mu pomoc, której potrzebuje jak najszybciej. Efekty takiej opieszałości mogą być katastrofalne dla dziecka i zaowocować dodatkowo niepełnosprawnością intelektualną.
Gość

Napisano: 03 lis 2015, 18:55

Miałam podobny przypadek, środki bardzo długo nie przychodziły. Niestety ja miałam również problem ze specjalistami oraz ze szkoleniami i godzin jakie laekarz psychiatra podaje w konsekwencji jednak zawiesiłam postępowanie do czasu zgomadzenia materiału dowodowego oraz wpłyniecia decyzji od Wojewody. Można pokusić sie o odmowe i podać brak środków od Wojewody.
rafa_19

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x