ustawa o pieczy zastępczej - Stare tematy

Strona 2 z 3    [ Posty: 25 ]

Napisano: 26 lip 2011, 15:28

właśnie analizuje całą ustawę i jest masakra i musimy na cito zrobić budżet na 2012 :(
~lilo

Napisano: 26 lip 2011, 16:12

no tak ale jak zrobić budżet,planujecie dla wszystkich rodzin? bo przecież pobyt dzieci mają współfinansować gminy, ale w jaki sposób? My płacimy a oni nam zwracają, czy jeszcze jakoś inaczej? Bo od tego zależy jak planować budżet. Zwariować można!
~grazka

Napisano: 26 lip 2011, 16:34

dzielimy rodziny na spokrewnione, niezawodowe i zawodowe. gminy współfinansują w momencie umieszczenia dziecka nowego czyli takiego który przyjdzie dopiero w 2012 wiec nie liczcie na zwroty za \"stare rodziny\". wiec wydatki w całości jakie my poniesiemy+ kolonie+ partycypowanie w kosztach utrzymania mieszkania! nie wiem czy realne jest zeby zmienic wszytko od 01.01.2012 w ciagu 3 miesiecy. a jakie macie pomysły na wypłaty w styczniu?? bo z tym bedzie najwiekszy problem bo rodziny spokrewnione majace dzieci do 7 r.ż ogromnie dużo stracą gdy przejda na 660
~lilo

Napisano: 26 lip 2011, 16:37

aha jeszcze jedno może ktoś mi podpowie co to znaczy uposażenie rodzinne??
~lilo

Napisano: 27 lip 2011, 13:03

Lilo przeczytaj sobie art. 226 ust 5. Rodziny zachowują prawo do dotychczasowych wysokości świadczeń - wysokość otrzymanych po wyjściu w życie niniejszej ustawy wszelakich świadczeń, nie mogą być niższe od tych świadczeń otrzymywanych dotychczas - tak parafrazując ;-)

A uposażenie rodzinne to nic innego jak inna nazwa dla renty rodzinnej dzieci po mundurowych, sędziach itp. Byłam w ubr. na szkoleniu, które prowadziła kobitka z ministerstwa i ona nam to tak wytłumaczyła.
~iwa

Napisano: 27 lip 2011, 13:19

Sorki wyszło mi trochę niestylistycznie - oczywiście powinno być \"nie może być niższa\"

Ta ustawa wnosi bardzo dużo nowych kosztów, nie wiem jak sobie z nimi poradzą powiaty. Czy ktoś już ma jakiś pomysł na organizatora pieczy zastępczej? Dajcie znać jak będziecie mieć namiary na jakieś sensowne szkolenia w tej sprawie
~iwa

Napisano: 27 lip 2011, 15:08

czyli jeśli dziecko ma 988,20 zł to do 18 rż ma dostawać taką kwotę?? masakra...
~lilo

Napisano: 27 lip 2011, 16:47

Nie jeśli ma ja przyznaną do 7 roku życia to tylko do 7 roku życia.... chyba, ale pewna nie jestem. Dlatego przyznało by się jakieś szkolonko
~iwa

Napisano: 27 lip 2011, 16:50

A i jeszcze jedno - wychowankowie będą mogli zostać w rodzinie do 25 roku życia jak tylko będą chcieli, musieli by być głupi, żeby wyjść i dostać 500 kontynuacji nauki jeżeli rodzina niespokrewniona dostanie na nich 1000 zł
~iwa

Napisano: 27 lip 2011, 17:11

dokładnie i im zauważ się nie potrąca się dochodu jak pozostaną w rodzinie!! jakieś chore przepisy... a my tu dyskutujemy bo dałaś nam klina z tym przepisem :) bo my zazwyczaj nie mamy dookreśloną do 7 r.ż tylko bezterminowo i czy aby na pewno jak osiągając 7 rok to możesz zejść na niższą kwotę jeśli nie mogą mieć mniej :) ah
~lilo

Strona 2 z 3    [ Posty: 25 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x