ustawa o pieczy zastępczej

~PCPR Dolny Śląsk

Re: ustawa o pieczy zastępczej

Post autor: ~PCPR Dolny Śląsk »

;-)
~Iza

Post autor: ~Iza »

Słuchajcie, a co planujecie zrobić z dotychczasowymi zawodowymi wielodzietnymi rz, ustawa mówi o 3 latach na ich przekształcenie, ale jeśli wystosują wniosek w styczniu o przekształcenie w rdd lub zawodowe, to należy to zrobić niezwłocznie? no i co z tą pomocą do prac gospodarczych, jeśli wychowują w pieczy zastępczej powyżej 3 dzieci, należy się etat obligatoryjnie? czy po pozytywnej opinii organizatora?
~iwa

Post autor: ~iwa »

Obligatoryjnie.

Byłam na szkoleniu o którym piszą powyżej - było warte wszystkich pieniędzy świata.

Śledźcie strony warto wiedzieć będą tam sukcesywnie zamieszczane odpowiedzi na pytania jakie daliśmy prowadzącym - już kilka odpowiedzi padło - są naprawdę dobrze napisane i myślę, że powinniśmy się wypiąć na interpretacje ministerialne, które są tyle warte co papier wiszący w toalecie. Panie z ministerstwa na szkoleniach mówią co one chciały napisać, a nie co napisały. Ustawa jest jednym wielkim bublem pełnym błędów i niedomówień. Żeby dać sobie radę z jej realizacją a przy okazji nie skakać sobie do oczu przy jej realizacji (np. przy podpisywaniu porozumień) fajnie by było, żebyśmy wszyscy mieli jedno źródło informacji.

Związek Powiatów Polskich jest mi szczególnie bliski bo tak jak ja wprost uwielbia nasze ministerstwo ;-)

Strona dziennika to https://wartowiedziec.org/index.php/pomo ... ktualnosci dziennie na jednym z tematów są nowe publikacje.

~PCPR Dolny Śląsk

Post autor: ~PCPR Dolny Śląsk »

Zgadzam się z wypowiedzią powyżej, bo interpretacje Ministerstwa są nic nie warte. Poza tym jest wyrok sądu (można go znaleźć na własnie tej stronce powyżej) że interpretacje nie sa wiążące i nie stanowią źródła prawa. A po drugie naprawdę polecam matyeriały z tego szkolenia bo są ,,zrobione\" na 5+ a Ministerstwo za opieszałość i ignorancję powinno się WSTYDZIĆ !!!
~Jagoda

Post autor: ~Jagoda »

Padło slowo \"porozumienie\", mnie szczególnie interesuje ten temat. Proszę o wypowiedź, czy są jakies ustalenia u was,że należy wszystkie juz zawarte porozumienia ponownie zawierać na podstawie ustawy, kora zacznie obowiazywać ?
~iwa

Post autor: ~iwa »

Wprawdzie jeszcze się tym szczegółowo nie zajęłam bo na razie tworzę strukturę organizacyjną, piszę analizę zmian jakie wprowadzi ustawa, zakresy obowiązków oraz trzy letni program, ale uważam, że porozumienia tracą moc z dniem 1.01.2012 i trzeba je pisać na nowo.

Ale może się mylę, nawet bardzo bym chciała się mylić. Wolałabym, żeby wystarczyło zrobić aneksy, albo - np w przypadku moich porozumień, gdzie jest zapis, że zmiana przepisów nie wymaga aneksowania - po prostu nic.

Chyba zaraz zadam to pytanie na warto wiedzieć :-)
~Iza

iwa, a czy mogłabyś zapytać również o przekształcenia obecnych rodzin zawodowych wielodzietnych, nikt nie potrafi dać odpowiedzi, czy jeśli już w styczniu 2012 skierują wniosek o przekształcenie w nowe zawodowe lub w rdd Starosta jest zobligowany do jak najszybszego przekształcenia tzn. już od stycznia? ustawa mówi na wniosek rodziny, w czasie krótszym niz 3 letni. Zadałam to pytanie już jako wątek na forum, ale nikt nic nie wie.
~Iza

iwa, a czy mogłabyś zapytać również o przekształcenia obecnych rodzin zawodowych wielodzietnych, nikt nie potrafi dać odpowiedzi, czy jeśli już w styczniu 2012 skierują wniosek o przekształcenie w nowe zawodowe lub w rdd Starosta jest zobligowany do jak najszybszego przekształcenia tzn. już od stycznia? ustawa mówi na wniosek rodziny, w czasie krótszym niz 3 letni. Zadałam to pytanie już jako wątek na forum, ale nikt nic nie wie.
~Iza

jesli rodzina z więcej niz trójką dzieci złozy wniosek o przekształcenie to starosta musi obligo ją przekształcić
ODPOWIEDZ