ustawa o pieczy zastępczej - Stare tematy

Strona 5 z 5    [ Posty: 46 ]

Napisano: 19 paź 2011, 13:25

dzięki, iwa - każda informacja jest cenna, bo pracy przed nami multum
~Jagoda

Napisano: 19 paź 2011, 22:02

https://samorzad.infor.pl/wiadomosci/art ... zania.html

już chyba nie będzie tylu chętnych na te stanowiska przy takich zarobkach...
~Amelia

Napisano: 20 paź 2011, 10:32

A miało nie być to stanowisko pomocnicze. Nie dość, że traci się uprawnienia pracownika socjalnego t.j. urlop, 250 zł. dodatku no i zawód, to wymagania w stosunku do koordynatora są jak od kuratora w połączeniu z pr. socjalnym. Ot i pomogli rodzinom zastępczym. Jaka płaca taka praca! Pogratulować pani minister.
~wewiór

Napisano: 20 paź 2011, 12:13

Nie wiem skąd ci komentatorzy biorą te minimalne płace, bo moja kadrowa była na szkoleniu gdzie autorytatywnie pani stwierdziła, że asystent nie może mniej zarabiać jak 3 200 zł.

Wystarczy przeczytać projekt rozporządzenia
https://www.mpips.gov.pl/bip/projekty-ak ... rzadowych/

Tam są tylko grupy podane od XI do XV w zależności od stanowiska - bo przewidują tam i młodszych i starszych asystentów i koordynatorów. A przecież wiemy, że w każdym pcprze czy mops-ie są inne widełki. Każdy z nas znając swój regulamin wynagradzania może policzyć ile będzie zarabiał koordynator lub asystent. Jest chyba tez przepis mówiący, ze jak cię przenoszą na inne stanowisko to nie możesz stracić na wynagrodzeniu - nie znam przepisu bo nie jestem kadrowcem.

Porządni dyrektorzy zatrudniając swoich pracowników socjalnych na stanowiska koordynatorów dodatek terenowy wliczają im do grupy zasadniczej. Osobiście znam takich i chylę przed nimi czoła
~iwa

Napisano: 22 paź 2011, 21:34

~iwa, nie wiem co to za pani tak autorytatywnie stwierdziła, że asystent będzie tyle zarabiał skoro rozporządzenie wyraźnie mówi co innego.
Jeśli wejdzie projektowane rozporządzenie to wynagrodzenia będą takie, jak są w nim podane. Fakt, że może być sytuacja, ze w jakimś bogatym mieście, samorząd da większe wynagrodzenie niż przewiduje to rozporządzenie, ale w wielu będzie to magiczna granica max kwoty.
Gminy i powiaty nie są przygotowane na dodatkowe wydatki związane z wejściem w życie nowej ustawy i nie mają na jej realizację dodatkowych pieniędzy, więc to co podała ta pani będzie w większości miast marzeniem pracowników. Być może w dużych miastach, będą musieli takie stawki zaoferować, bo pies z kulawą nogą nie będzie chciał pracować za takie pieniądze (toż lepiej zostać sprzątaczka i wszystko mieć w d...e a pieniądze takie same) ale w jakiś małych, biednych gminach (których jest większość) o dużym bezrobociu stawka z rozporządzenia będzie stawką maksymalną.
~Grzegorz

Napisano: 08 lis 2011, 20:51

Grzegorz przykre to co piszesz ale całkowicie się z Tobą zgadzam.
~Amelia

Strona 5 z 5    [ Posty: 46 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x