Ustawa w wsparciu kobiet w ciąży i rodzin- wiecie już coś? - Wsparcie kobiet w ciąży i rodzin „Za życiem”

Strona 4 z 4    [ Posty: 39 ]

Napisano: 30 gru 2016, 10:21

kropka86 pisze:mamy rozporządzenie, gdyby ktoś szukał
https://www.dziennikustaw.gov.pl/du/2016/2234/1
dzięki dobry człowieku :D
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 30 gru 2016, 12:25

słuchajcie będziemy musieli samodzielnie sprawdzać lekarzy czy mają specjalizację II stopnia ? czy oni z urzędu muszą mieć to na pieczątkach?
edgar

Napisano: 31 gru 2016, 0:32

Mam nadzieję, że nie będzie trzeba tego samemu szukać
http://drobnicamorska.pl
irka_gag
Praktykant
Od: 31 gru 2016, 0:29
Zajmuję się: praca
Strona WWW: http://wysypisko-gruzu.krakow.pl

Napisano: 01 sty 2017, 15:07

Czyli osoba ubiegająca się będzie musiała złożyć: wniosek zgodny z rozporządzeniem, zaświadczenie takie jak do becikowego i zaświadczenie lekarza mającego specjalizację II stopnia?? Proszę poprawcie mnie jak coś mi umknęło.
nana80

Napisano: 01 sty 2017, 19:33

Czy ten wzór zaświadczenia lekarza mającego specjalizację II stopnia jest gdzieś dostępny? Mogłabym prosić o link do tego zaświadczenia, nigdzie nie mogę się do niego dokopać.
ops-ops
Stażysta
Od: 11 sty 2016, 14:26
Zajmuję się:

Napisano: 01 sty 2017, 23:20

Hmm, podpowiedzcie - czy rodzic niepełnosprawnego dziecka który z początkiem roku 2016 pobrał becikowe - nie będzie się mógł już ubiegać o te 4000? Tzn - albo zwykły becik albo ten dla niepełnosprawnych maluchów?
ugabuga

Napisano: 02 sty 2017, 9:18

ops-ops pisze:Czy ten wzór zaświadczenia lekarza mającego specjalizację II stopnia jest gdzieś dostępny? Mogłabym prosić o link do tego zaświadczenia, nigdzie nie mogę się do niego dokopać.

Wystąpienie ciężkiego i nieodwracalnego upośledzenia albo nieuleczalnej choroby zagrażającej życiu dziecka, które powstały w prenatalnym okresie rozwoju lub w czasie porodu, musi być potwierdzone zaświadczeniem wystawionym przez lekarza ubezpieczenia zdrowotnego, z którym NFZ podpisał umowę o udzielanie świadczeń opieki zdrowotnej, albo zatrudnionego lub wykonującego zawód w przychodni mającej kontrakt z funduszem. Co więcej lekarz musi mieć specjalizację II stopnia lub tytuł specjalisty w dziedzinie: położnictwa i ginekologii, perinatologii lub neonatologii. Wzór zaświadczenia nie jest określony, dlatego ośrodek pomocy społecznej ma obowiązek honorować każdy dokument przedstawiony przez rodzica, pod warunkiem że będzie zawierał wskazane wyżej informacje i został wystawiony przez uprawnioną osobę. Ponadto do otrzymania 4 tys. zł jednorazowego świadczenia potrzebne będzie drugie zaświadczenie, potwierdzające, że przyszła matka pozostawała pod opieką medyczną od co najmniej 10. tygodnia ciąży do porodu. W przeciwieństwie do pierwszego, wzór tego wskazującego na datę zgłoszenia się do lekarza jest określony. Jest to bowiem to samo zaświadczenie wystawione przez lekarza lub położną, które jest potrzebne do uzyskania becikowego. Co ważne, z obowiązku przedstawienia tego zaświadczenia będą zwolnieni opiekunowie prawni lub faktyczni dziecka. Nie dotyczy to natomiast pierwszego z zaświadczeń potwierdzającego ciężkie upośledzenie lub nieuleczalną chorobę.

https://serwisy.gazetaprawna.pl/zdrowie/ ... yciem.html
jka

Napisano: 04 sty 2017, 17:08

a wiecie coś o zatrudnieniu asystenta? W mediach min. Rafalska wspomniała o zatrudnieniu nowych osób, z przeznaczeniem na etat 3,6 tys. Jeśli tak ma być, to jest niesprawiedliwe wobec asystentów, którzy już pracują. Jestem asystentem, pracuję na terenie gminy. Dojeżdżam do rodzin własnym autem, mam ryczałt 80% stawek ustawowych. Moja płaca brutto to około 2.200 (z kosztami pracodawcy gmina przeznacza na mnie około 2.700).
Na nowego asystenta ma być 3.600 brutto, czyli na rękę około 2,150. Jeśli dobrze rozumiem ustawę, praca jego to koordynowanie, czyli praca biurowa. Jeśli do tego dodamy płacę minimalną dla każdego, bez względu na wykształcenie, to przy wymaganiach wobec asystenta, pracy w terenie, stresie, trudnych warunkach - dla mnie prawo stanowione przez rząd to kpina. Zapomniałem dodać, że pracownik socjalny ma dodatek za pracę w terenie i dodatkowy urlop z racji trudnych warunków pracy. Mam wrażenie, że warunki pracy asystenta nie odbiegają od wskazań do wspomnianych dodatków pracownika socjalnego...
andrzej dar

Napisano: 05 sty 2017, 9:53

ugabuga pisze:Hmm, podpowiedzcie - czy rodzic niepełnosprawnego dziecka który z początkiem roku 2016 pobrał becikowe - nie będzie się mógł już ubiegać o te 4000? Tzn - albo zwykły becik albo ten dla niepełnosprawnych maluchów?
Jedno nie wyklucza drugiego, na niepełnosprawne dziecko przysługuje becik 1000zł plus 4000 zł
Mając zaświadczenie że kobieta pozostawała pod opieką do 10 tyg. ciąży juz przy wniosku o becikowe, nie woła się o kolejne takie samo zaświadczenie, po prostu może być to złożone już wcześniej.

Powyższe informacje od Mazurkiewicza ze szkolenia
srr
Praktykant
Od: 03 sty 2017, 14:06
Zajmuję się: FA, ŚR

Strona 4 z 4    [ Posty: 39 ]

Oprócz Ustawa w wsparciu kobiet w ciąży i rodzin- wiecie już coś? - Wsparcie kobiet w ciąży i rodzin „Za życiem” przeczytaj również:

urodzone żywe, zmarło
druk za życiem
podstawa prawna do decyzji za życiem
nowe świadczenie
Informator „Za życiem”
Rozporządzenie
UPOWAŻNIENIE
Wsparcie kobiet w ciąży i rodzin „Za życiem”
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x