utracić i uzyskać czy nie? - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 31 mar 2017, 10:10

Pani pracuje od 2007 roku w tej samej firmie. w grudniu 2013 roku urodziła pierwsze dziecko, będąc na wychowawczym w 2016 roku zaszła w druga ciąże i przeszła na zwolnienie lekarskie.
w marcy 2017 roku urodziła drugie dziecko.
Teraz składa na pierwsze i drugie dziecko.
W ZUSIE ciągłośc pracy od 2007 roku.
Z dochodu za 2014 rok sie do 500 nie kwalifikują a za 2015 do rodzinnego tak.
Czy powinnam traktowac jej prace jako ciągłość czy nr. utrate z wychowawczego i uzyskanie ze zwolnienia lekarskiego????
Prosze o jakąś podpowiedz bo koleżanka z rodzinnego nie zgadza się z tym że na 500 sie nie kwalifikuja a na rodzinne tak :?
cel.
Stażysta
Od: 14 mar 2017, 14:14
Zajmuję się: sw

Napisano: 31 mar 2017, 11:24

zasiłek chorobowy w 2 miesiącu jego pobierania to uzysk

Przerwała wychowawczy wróciła do pracy (dala L4) i jest cały czas w tym samym stosunku pracy ma macierzyński który jest ciągiem zatrudnienia.

Nie wiem czy jasno brzmi, najważniejsze jest to ze wróciła do pracy i przerwała wychowawczy dochód za 2 miesiąc L4 jak przekracza jej sie nie należny.
Pat
Stażysta
Od: 11 mar 2017, 22:07
Zajmuję się: Sw

Napisano: 31 mar 2017, 11:25

aaa nie wiem czy do rodzinnego nie powinna dać info ze przerwała wychowawczy bo to jest uzysk nie?
w rodzinnym według mnie do zgłoszenia zmiana sytuacji PRZERWANIE WYCHOWAWCZEGO
bo dostała rodzinne tylko dlatego ze za 2015 miała wychowawczy i 0 dochodu.

L4 pewnie miała gdzieś pewnie od września?
Pat
Stażysta

Napisano: 31 mar 2017, 12:23

Pat pisze:aaa nie wiem czy do rodzinnego nie powinna dać info ze przerwała wychowawczy bo to jest uzysk nie?
w rodzinnym według mnie do zgłoszenia zmiana sytuacji PRZERWANIE WYCHOWAWCZEGO
bo dostała rodzinne tylko dlatego ze za 2015 miała wychowawczy i 0 dochodu.

L4 pewnie miała gdzieś pewnie od września?

Rodzinnego wcześniej nie pobierali, dopiero teraz w marcu 2017 złożyli na ŚR.
Jeszcze raz: utrata po przeszła na wychowawczy i uzysk ze zwolnienia? Teraz zwolnienia nie ma bo znów jest na macierzyńskim....
cel.
Stażysta

Napisano: 31 mar 2017, 13:30

jak dla mnie jeśli ma ciągłość zatrudnienia to (nie zasiłek macierzyński tylko urlop macierzyński) uzysk po powrocie z wychowawczego koniec no i do ŚR i do 500+

nie ma tu brana dochodów za 2015 w ŚR bo zmianie asie sytuacja czyli powrót do pracy (nie ważne ze na L4 i potem macierzyńskie) fizycznie przerwała wychowawczy
aa jak mniejszy zakład pracy no to chorobowe po 33dnich płaci ZUS bezpośrednio tak czy siak dochód za 2 miesiąc po powrocie z wychowawczego
Pat
Stażysta

Napisano: 31 mar 2017, 14:10

utrata dochodu jest na 100%
kwestia uzysku. Musisz ustalić czy nadal jest na wychowawczym czy nie jest (może być w teorii i na urlopie wychowawczym i na macierzyńskim). W tym wypadku jednak wątpię. Robisz uzysk z chorobowego
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 31 mar 2017, 14:12

skoro poszła na L4 to musiała przerwać wychowawczy i powrót do pracy - uzysk
(na samym wychowawczy nie mogła by wziasc L4 nie ma chorobowej)
Pat
Stażysta

Napisano: 31 mar 2017, 14:13

jak mały zakład pracy to chorobowe po 33 dniach wypłacał bezpośrednio ZUS, ale i tak Cie interesuje 2 miesiąc L4 ile łącznie dostała
Pat
Stażysta

Napisano: 03 kwie 2017, 8:29

u mnie pani po skończonej umowie, uzyskała zasiłek macierzyński z zus-u, co też jej doliczyłam do dochodu, a pracę utraciłam. Miesiąc temu oświadczyła mi, że podjęła zatrudnienie więc przyniosła zaświadczenie o dochodzie. Chciałam zrobić utratę zasiłku, ale pani powiedziała, że ona z niego nie zrezygnowała, i będzie teraz mieć dwa dochody i z zasiłku i z pracy. Powiedziałam jej, że tak nie można i musi to zgłosić w zus, na co ona mi powiedziała, że już była, pytała się i tak można :o
a teraz zagadka, jaka grupa społeczna, jest tak uprzywilejowana? Podpowiem, że niedawno strajkowali, jak jest im źle :roll:
Ps. nie są to urzędnicy :mrgreen:
globb
Stażysta
Od: 26 sie 2016, 9:13
Zajmuję się:

Napisano: 03 kwie 2017, 9:47

Elmer pisze:utrata dochodu jest na 100%
kwestia uzysku. Musisz ustalić czy nadal jest na wychowawczym czy nie jest (może być w teorii i na urlopie wychowawczym i na macierzyńskim). W tym wypadku jednak wątpię. Robisz uzysk z chorobowego

Pani jest na macierzyńskim bo jhak dowiedziała się że jest w drugiej ciązy to poszla na L4.
Do utraty potrzebuję zaświadczenia że była na wychowawczym tak?
Żeby zrobic uzysk to musi przynieśc zaświadczenie z ZUS-u ile miała za zwolnienie lekarskie w II miesiącu????
cel.
Stażysta

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x