utracić i uzyskać czy nie? - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 2 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 03 kwie 2017, 14:05

Ustal czy L4 płacił pracodawca przez ierwsze 33 dni a potem ZUS cz cały czas pracodawc.

1. Jesli zakład pracy mały (do 21 osób) to miała płacone L4
czesc miesiąca drugiego płacił pracodawca a cześć już ZUS (pierwsze 33 dni zawsze idzie od pracodawcy)
tu beda 2 zaswiadczenia

2. Jelsi duzy zakład pracy to cały czas wypłaca pracodawca (a potem sie juz rozlicza z ZUS)
tu bedzie jedno zaswiadcznie

Od: 11 mar 2017, 22:07
Zajmuję się: Sw

Napisano: 03 kwie 2017, 14:33

globb pisze:u mnie pani po skończonej umowie, uzyskała zasiłek macierzyński z zus-u, co też jej doliczyłam do dochodu, a pracę utraciłam. Miesiąc temu oświadczyła mi, że podjęła zatrudnienie więc przyniosła zaświadczenie o dochodzie. Chciałam zrobić utratę zasiłku, ale pani powiedziała, że ona z niego nie zrezygnowała, i będzie teraz mieć dwa dochody i z zasiłku i z pracy. Powiedziałam jej, że tak nie można i musi to zgłosić w zus, na co ona mi powiedziała, że już była, pytała się i tak można :o
a teraz zagadka, jaka grupa społeczna, jest tak uprzywilejowana? Podpowiem, że niedawno strajkowali, jak jest im źle :roll:
Ps. nie są to urzędnicy :mrgreen:
ja miałam taką sytuację akurat z nauczycielką i się na to złapałam tzn. utraciłam jej zasiłek macierzyński, tak z automatu, i uzyskałam dochód z zatrudnienia, po czym po wypłacie okazało się, że ona pracuje, ale macierzyński pobiera nadal. Oczywiście po przeliczeniu jej przekroczyło ale na szczęście jakoś udało się odkręcić. Dzwoniłam do ZUS i mnie poinformowano że tak można, bo nabyła prawo do zasiłku to się jej należy mimo że pracuje, ale trzeba im podjęcie pracy zgłosić i to już oni, na podstawie swoich przepisów, ustalają czy się należy nadal czy nie.
Nie popełnia błędu tylko ten, kto nic nie robi.
paulina124
Referent
Od: 05 kwie 2016, 18:53
Zajmuję się: ŚW/FA

Napisano: 03 kwie 2017, 15:26

Zgadłaś :mrgreen:, ja też bym tak zrobiła jak ty, tylko głośno myślałam, że to utracę to uzyskam i mnie pani naprostowała w porę, dzwoniłam do zus i się okazują, że nauczyciele tak mogą :roll:
globb
Stażysta
Od: 26 sie 2016, 9:13
Zajmuję się:

Strona 2 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x