utrata 500+ - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 22 lut 2017, 15:51

Kobieta we wrześniu poszła do pracy, a zgłosiła to dopiero teraz. Z dochodem uzyskanym za październik powinna mieć uchylone 500+ na pierwsze dziecko. Wypłata za luty już poszła. Jak robię dalsze decyzje:
1. Uchylenie od marca i decyzja o nienależnie pobranych od listopada do lutego?
2. Uchylenie od listopada i decyzja o nienależnie pobranych od listopada?
nowa255

Napisano: 22 lut 2017, 20:51

Podbijam temat bo też mnie to ciekawi.
voodoo
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 02 cze 2016, 10:23
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 22 lut 2017, 21:08

Ja bym zrobiła uchylenie od marca i decyzja o nienależnie pobranych od listopada do lutego.
amm

Napisano: 23 lut 2017, 10:49

zgadzam się z amm
Gość

Napisano: 23 lut 2017, 11:34

A jak dobrze zrobić w takim przypadku:
- osoba od października 2016 pobiera świadczenie na 1 dziecko,
- osoba podjęła dodatkową pracę od grudnia 2016 (pensje dostaje normalnie, na koniec każdego miesiąca),
- prosty temat- zaświadczenie za styczeń br przynosi mi w lutym br,
- zanim zrobię wszczęcie post i decyzję to mam marzec.

Robię tak- od razu przeliczam dochód, blokuję wypłatę i lecę administracyjnie jak trzeba. Mam marzec i co: uchylenie od marca? Przecież od 1 lutego już nie przysługiwało prawo do świadczenia (dlatego też zablokowałem wypłatę za luty). To mam pisać że np od 8 marca uchylam świadczenie (w dniu pisania decyzji) jak to się kupy nie trzyma? W takim wypadku napiszę że świadczenie uchylam od 1 lutego.
voodoo
Awatar użytkownika
Inspektor

Napisano: 23 lut 2017, 11:43

voodoo pisze:A jak dobrze zrobić w takim przypadku:
- osoba od października 2016 pobiera świadczenie na 1 dziecko,
- osoba podjęła dodatkową pracę od grudnia 2016 (pensje dostaje normalnie, na koniec każdego miesiąca),
- prosty temat- zaświadczenie za styczeń br przynosi mi w lutym br,
- zanim zrobię wszczęcie post i decyzję to mam marzec.

Robię tak- od razu przeliczam dochód, blokuję wypłatę i lecę administracyjnie jak trzeba. Mam marzec i co: uchylenie od marca? Przecież od 1 lutego już nie przysługiwało prawo do świadczenia (dlatego też zablokowałem wypłatę za luty). To mam pisać że np od 8 marca uchylam świadczenie (w dniu pisania decyzji) jak to się kupy nie trzyma? W takim wypadku napiszę że świadczenie uchylam od 1 lutego.
U nas jak ktoś donosi zaświadczenie o dochodzie którym przekracza kryterium to prosimy by ta osoba napisała nam na oświadczeniu takie coś (bardzo krótko): "ze dnia...... podjął pracę, że dochód za 2 mc wyniósł tyle ....... i że wnosi o uchylenie decyzji przyznającej świadczenie na ............. od dnia ........ z powodu przekroczenia kryterium dochodowego." Dzięki temu omijamy wszczęcie postępowania więc czas się skraca i można od razu robić decyzję na podstawie 155 kpa i tych innych artykułów.
małemiasto
Stażysta
Od: 17 cze 2016, 9:53
Zajmuję się:

Napisano: 23 lut 2017, 11:49

Z tym że wolę na spokojnie przeanalizować zaświadczenie o dochodzie jak i sytuację rodzinną.

Dwa razy już chciałem dać negata ale dojrzałem, że pracodawca przy podawaniu dochodu netto nie odliczył kosztów uzyskania przychodu (a najczęściej u mnie podają kwotę netto właśnie pomniejszoną o k.u.p.) więc takie oświadczenie byłoby strzałem w kolano i dla tej osoby i dla mnie (choć wiadomo, można odkręcić wszystko lecz też jest zabawa).
voodoo
Awatar użytkownika
Inspektor

Napisano: 23 lut 2017, 11:58

voodoo pisze:Z tym że wolę na spokojnie przeanalizować zaświadczenie o dochodzie jak i sytuację rodzinną.

Dwa razy już chciałem dać negata ale dojrzałem, że pracodawca przy podawaniu dochodu netto nie odliczył kosztów uzyskania przychodu (a najczęściej u mnie podają kwotę netto właśnie pomniejszoną o k.u.p.) więc takie oświadczenie byłoby strzałem w kolano i dla tej osoby i dla mnie (choć wiadomo, można odkręcić wszystko lecz też jest zabawa).

pewnie, mówię oczywiście w przypadkach nie wzbudzających żadnych podejrzeń :D
małemiasto
Stażysta
Od: 17 cze 2016, 9:53
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x