1) Pani pobierała rodzicielskie - decyzja do 2017-06-08, ostatnia wypłata również w czerwcu. Od kiedy przyznaje 500?
2) strona pracuje do 31 czerwca. Czy utrata nastąpiła 1 lipca czyli świadczenie przyznaję od sierpnia czy utrata nastąpiła juz w czerwcu i przyznaje od lipca?
utrata dochodu - od kiedy przyznać?
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
-
- Referent
- Zajmuję się: KDR
- Kontakt:
Re: utrata dochodu - od kiedy przyznać?
1. od lipca
2. od lipca
2. od lipca
- Minion
- Starszy referent
- Zajmuję się: SW
- Kontakt:
Są różne interpretacje
Niektórzy patrzą czy utracony dochód był z roku bazowego czy nie i wtedy albo przyznaje się od danego miesiąca albo następującego po tym miesiąciu
Ja nie jestem w stanie powiedzieć bo nie za bardzo ogarniam to. Robię tak, że dochód załóżmy utracony jest 31 czerwca to przyznaję od lipca.

- nowicjuszka
- Referent
- Zajmuję się: św
- Kontakt:
1. Czerwiec
2. lipiec
2. lipiec
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
No właśnie mnie nurtuje pojęcie kiedy dochód jest utracony. Wydaje mi się, że jeżeli pracował do 31 np maja to utrata następuje 1 czerwca(przecież 31 maja jeszcze ktoś pracował) i idąc tym tokiem powinno się przyznać od sierpnia.
ogólnie robimy cały czas że od lipca już przyznajemy ale powiem szczerze że już mam wątpliwości co do tego.
tak samo można powiedzieć o tym, jak ktoś pobiera rentę. Jak ma świadczenie i zgłosi patrzymy kiedy miał wypłatę, uzysk za następny miesiąc i nie należy się za kolejny.
A co w przypadku jak straci to prawo do renty np 20 maja ale w czerwcu dostanie jeszcze wypłatę? Utrata chyba wtedy w czerwcu należy się od lipca.
Wątpliwości mam od czasu przeczytania projektu w sprawie zmian, bo przecież skoro obecnie mamy zapis że utrata prawa do zasiłku dla bezrobotnych a ma być utrata zasiłku dla bezrobotnych to tak jakby było ważne kiedy ma ktoś wypłatę. Analogicznie powinniśmy chyba postępowac wobec pozostałych świadczeń typu renta, emerytura i wszystkie zasiłku z ZUSu.
ogólnie robimy cały czas że od lipca już przyznajemy ale powiem szczerze że już mam wątpliwości co do tego.
tak samo można powiedzieć o tym, jak ktoś pobiera rentę. Jak ma świadczenie i zgłosi patrzymy kiedy miał wypłatę, uzysk za następny miesiąc i nie należy się za kolejny.
A co w przypadku jak straci to prawo do renty np 20 maja ale w czerwcu dostanie jeszcze wypłatę? Utrata chyba wtedy w czerwcu należy się od lipca.
Wątpliwości mam od czasu przeczytania projektu w sprawie zmian, bo przecież skoro obecnie mamy zapis że utrata prawa do zasiłku dla bezrobotnych a ma być utrata zasiłku dla bezrobotnych to tak jakby było ważne kiedy ma ktoś wypłatę. Analogicznie powinniśmy chyba postępowac wobec pozostałych świadczeń typu renta, emerytura i wszystkie zasiłku z ZUSu.
Oprócz utrata dochodu - od kiedy przyznać? - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
dochód uzyskany? jak wyliczyć
Ukrainiec- czy można przyznać 500+
Pobyt rodzica w domu pomocy społecznej
wniosek z innego ośrdoka.......
nienależnie pobrane - wskazanie odsetek
znacznik świadczenie wychowawcze jest realizacją rządowego p
dokumenty z zagranicy TŁUMACZENIE?
nowe wzory wniosków 500+ na nowy okres zasiłkowy
podjęcie pracy za granicą a ROPS
ugoda przed notariuszem a potem potwierdzenie przed sądem
dotycz zmian które mają wejść na nowy okres zasiłkowy
Pismo do pracodawcy- dochód uzyskany