Utrata dochodu, zmiana etatu po urlopie macierzyńskim - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 13 lut 2018, 14:56

Zacznę od tego, że mamy z mężem 2 dzieci.Do grudnia 2017 r. pobieraliśmy świedczenie tylko na drugie dziecko, ze względu na wysokie dochody. W grudniu mąż zamknął działalność gospodarczą, ja przebywam na urlopie macierzyńskim. Zgłosiliśmy utratę dochodów i otrzymaliśmy świadczenie na pierwszego syna. Mąż znalazł pracę. Jednak będzie miał sporo niższe dochody, ponieważ będzie zatrudniony na najniższą krajową na umowie. Czy zostanie przeliczone prawo do świadczenia? Na podstawie jakich dochodów? Od września wracam do pracy, jednak wiem, że będę miała zredukowany etat (pracuję w szkole), czy zmieni to nasze prawo do świadczenia? Czy jeżeli wezmę urlop wychowawczy na 3 miesiące i wrócę po nim do pracy, to zostanie nam przeliczony dochód zgodnie z nowym wynagrodzeniem? Nie wiem czy wyrażam się jasno. Będziemy mieli sporo niższe dochody od września, jednak jeśli będą prawne pod uwagę dochody z 2017roku to będziemy przekraczać próg na pierwsze dziecko.
Antad
Praktykant
Od: 13 lut 2018, 14:47
Zajmuję się: Św

Napisano: 13 lut 2018, 15:13

"Czy zostanie przeliczone prawo do świadczenia?"
Tak

"Na podstawie jakich dochodów?"
dochód uzyskany za drugi miesiąc pracy męża.

"Od września wracam do pracy, jednak wiem, że będę miała zredukowany etat (pracuję w szkole), czy zmieni to nasze prawo do świadczenia?"
nie ma to dla nas znaczenia.

" Czy jeżeli wezmę urlop wychowawczy na 3 miesiące i wrócę po nim do pracy, to zostanie nam przeliczony dochód zgodnie z nowym wynagrodzeniem?"
Tak. Dobrze kombinujesz
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 13 lut 2018, 15:37

Dziękuję za odpowiedź.
Nowy dochód męża, a mój który? Obecmy czy z 2016 r?
Antad
Praktykant
Od: 13 lut 2018, 14:47
Zajmuję się: Św

Napisano: 13 lut 2018, 15:38

z 2016 roku
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się: