Niemcy, Polska, Niemcy... - i tak co 3 mce - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 13 lut 2018, 9:46

Witam, może ktoś miał podobną sytuację...Pan pracował 3 mce za granicą, wysłano zapytanie do ROPS - zachodzi koordynacja do nadal - zatem uchylenie. Wrócił do Polski, zarejestrował się jako os. bezrobotna - składa nowy wniosek? Czy pisze oświadczenie i wysyłamy do UW? Jednocześnie informuje mnie, że za 3 mce znów wyjeżdża - i tak w kółko. Jak postępować w takiej sytuacji? W UW nie odbierają, ROPS zlikwidował nr tel :/
Catherine
Stażysta
Od: 02 sie 2016, 10:33
Zajmuję się:

Napisano: 14 lut 2018, 15:35

na dzień składania wniosku jest w Pl tak wiec do UW nie wysyłamy, jak przyjdzie ograniczyć to ogranicz i tyle . ewentualnie ksero decyzji do UW
MOPS7
Praktykant
Od: 05 maja 2017, 12:39
Zajmuję się: śR ŚW

Napisano: 14 lut 2018, 15:39

No ale jak składa nowy wniosek, skoro poprzedi jest w obiegu. Uchylona jest decyzja i ROPS miał wydac swoją decyzję na podstawie, której są wypłacane świadczenia. Skoro Pan wrócił, to wysyłasz pismo do UW, że Pan wrócił. Tyle, że jaką ma umowę? A jak będzie miał ciągłośc według umowy, albo między jedną a drugą umową będzie mniej niż 3 miesiące przerwy?
Edysia185
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 18 kwie 2017, 7:33
Zajmuję się: SR

Napisano: 15 lut 2018, 10:16

Na umowie jest informacja o zakończeniu zatrudnienia. Pan przyjeżdża do PL i rejestruje się jako os. bezrobotna. Wyjedzie ponownie dopiero po upływie 3 mcy - dobrze poinformowany ;) Zastanawia mnie tylko czy aby na pewno nie przepadną mu świadczenia skoro nie składa mi wniosku, a pisze tylko oświadczenie...
Catherine
Stażysta
Od: 02 sie 2016, 10:33
Zajmuję się:

Napisano: 15 lut 2018, 10:25

przesłać info do uw że nie pracuje oni powinni wyłaś pismo że od tego dnia organ jest właściwy do wydania decyzji
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 15 lut 2018, 11:06

Catherine pisze:Na umowie jest informacja o zakończeniu zatrudnienia. Pan przyjeżdża do PL i rejestruje się jako os. bezrobotna. Wyjedzie ponownie dopiero po upływie 3 mcy - dobrze poinformowany ;) Zastanawia mnie tylko czy aby na pewno nie przepadną mu świadczenia skoro nie składa mi wniosku, a pisze tylko oświadczenie...
Tez miałysmy klienta, który na umowie zatrudniony był niby do czerwca. W sierpniu złożył mi wniosek twierdząc, że nigdzie nie pracuje, a w grudniu przychodzi i daje mi umowę, która jest kontynuacją poprzedniej. Według umów ma ciągłość. I twierdzi, że on nie pracował i nie rozumie dlaczego dali mu taką umowę. Ja mu nie wierzę i Pani w UW kazała wszystkie dokumenty przesłać, bo klient coś kręci i oni to sprawdzą.
Edysia185
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 18 kwie 2017, 7:33
Zajmuję się: SR

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x