UWAGI DLA SYGNITY - Świadczenia rodzinne

Strona 85 z 87    [ Posty: 869 ]

Napisano: 19 lut 2016, 14:03

Okkk a gdzie jeszcze można znaleźć to cudowne stanowisko Ministerstwa w tej sprawie i mimo wszystko jak to się ma do przepisów ustawy...................
Malwina69

Napisano: 19 lut 2016, 14:05

Malwina69 pisze:Okkk a gdzie jeszcze można znaleźć to cudowne stanowisko Ministerstwa w tej sprawie i mimo wszystko jak to się ma do przepisów ustawy...................
Objaśnienia i przykłady, które Ministerstwo udostępniło na Portalu, zostały przygotowane przez osoby z Departamentu, który tworzył tę ustawę.
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Od: 04 kwie 2007, 11:01
Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)

Napisano: 19 lut 2016, 14:42

Wiem, że jestem upierdliwa ale może to był zespół przypadkowych osób które nie widziało wcześniejszych przykładów? i mimo wszystko uważam,że skoro ktoś ZINTERPRETOWAŁ ten temat zupełnie inaczej niż brzmi ustawa, niż wszystko co przerobiliśmy na szkoleniach ( łącznie z pracownikami Ministerstwa) niż w druku sejmowym w którym SĄ dobre przykłady.... nagle taaadaaaam liczymy inaczej?
Małgosia69

Napisano: 19 lut 2016, 14:50

Nie, nie były to przypadkowe osoby. I nie stało się to nagle, bo te przykłady powstały jesienią ub. roku. A już w tym roku w styczniu i w lutym, w związku z wątpliwościami Jednostek używających oprogramowania, ponowiliśmy pisemnie i ustnie pytania do Ministerstwa i Ministerstwo podtrzymało swoje objaśnienia i przykłady, a w końcu je opublikowało, aby nie było wątpliwości, ale widać że niewiele ta publikacja dała, bo wątpliwości nadal są.
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor

Napisano: 19 lut 2016, 14:55

Szkoda że Ministerstwo nie pofatygowało się chociaż (jak miało zawsze w zwyczaju publikowania swoich interpretacji) chociaż z jedno zdanie powiesić na stronie. Ja nie mam i nie miałam wątpliwości, że jedna średnia kwota do wypłaty jest zgodna z przepisem ustawy. Za to mam poważne wątpliwości co do tego jak teraz program wylicza 1/1. Nie jest to dla mnie ok.....
Malwina69

Napisano: 19 lut 2016, 14:57

Malwina69 pisze:Szkoda że Ministerstwo nie pofatygowało się chociaż (jak miało zawsze w zwyczaju publikowania swoich interpretacji) chociaż z jedno zdanie powiesić na stronie. Ja nie mam i nie miałam wątpliwości, że jedna średnia kwota do wypłaty jest zgodna z przepisem ustawy. Za to mam poważne wątpliwości co do tego jak teraz program wylicza 1/1. Nie jest to dla mnie ok.....
Do programu nie powinnaś mieć wątpliwości, ponieważ my jesteśmy tylko wykonawcą wymagań Ministerstwa. Ale jest to podpowiedź, którą możesz zmienić, jeśli masz inne zdanie, niż osoby które tworzyły te przepisy.
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor

Napisano: 19 lut 2016, 15:25

Zgadzam się że programiści nie wzięli tego sposobu liczenia z sufitu .. ale pracownicy Ministerstwa raczej tak... bo wcześniej jakbyśmy się nie spierali mieli inne zdanie.... ja dociekam tylko skąd i dlaczego ..? ;)
Małgosia69

Napisano: 23 lut 2016, 15:09

dzień dobry Panie Tomku<
rodzina 4 osobowa
syn 20 lat niepełnosprawny
córka 15 lat, syn przestaje się uczyć uchylam świadczenia na niego, pozostaje w składzie rodziny, Program mi przyznaje na zwiększonym progu ( 764 zł ). Dlaczego? córka nie jest niepełnosprawna. ????
pozdr.
gabi 11

Napisano: 23 lut 2016, 15:23

Dzień dobry również

Ustawa mówi o tym, że w skaldzie rodziny ma być dziecko niepełnosprawne - nie musi być to osoba, na którą jest pobierane świadczenie.

Art. 5.
1. Zasiłek rodzinny przysługuje osobom, o których mowa w art. 4 ust. 2, jeżeli dochód rodziny w przeliczeniu na osobę albo dochód osoby uczącej się nie przekracza kwoty 504,00 zł.
2. W przypadku gdy członkiem rodziny jest dziecko legitymujące się orzeczeniem o niepełnosprawności lub orzeczeniem o umiarkowanym albo o znacznym stopniu niepełnosprawności, zasiłek rodzinny przysługuje, jeżeli dochód rodziny w przeliczeniu na osobę albo dochód osoby uczącej się nie przekracza kwoty 583,00 zł.

pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor

Napisano: 24 lut 2016, 13:41

PONAWIAM pytanie:

dane potrzebne do wykonania operacji są uzywane przez innego uzytkownika!

/zawiesił sie program podczas pisania decyzji wiec reset:> / i teraz o jaka blokada...

jak to odblokowac ?
1986

Strona 85 z 87    [ Posty: 869 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x