klient ma przyznany zasiłek chorobowy od 15 listopada 2017 r. (po utracie zatrudnienia), mam zaświadczenie z ZUS o wysokości tego chorobowego za cały grudzień.
Od kiedy uchylić decyzję , bo przekracza kryterium dochodowe??
Najpierw trzeba ustalić kiedy dostał pierwsze pieniądze
Na przykład dostał wyrównanie za 11/2017 dopiero w 12/2017 to doliczasz za 01/2018 i uchylasz od 02/2018
chciałabym nie iść w tą stronę, tylko wczoraj byłam na szkoleniu i zapytałam się właśnie o te uzyski z chorobowego i Pan prowadzący mi odpowiedział, że jeżeli chodzi o uzysk z zasiłku chorobowego po utracie zatrudnienia to powinniśmy patrzeć na decyzję z chorobowego, tylko teraz się zastanowiłam czy od daty wydania takowej decyzji czy od dnia od kiedy przysługuje decyzja?
Co zrobić w sytuacji:
Pani do 31.12.2017 zatrudniona u pracodawcy X podczas tego zatrudnienia przebywała na zasiłku macierzyńskim. Zasiłek macierzyński przyznany do 10.01.18 (brak utraty i uzysku)- wypłata z tego zasiłku w lutym. Po tym macierzyńskim od 11.01.18 zasiłek chorobowy, pierwsza wypłata za miesiąc styczeń i cześć lutego w marcu 18 r. to dochód powinien być dostarczony za miesiąc kwiecień 18 i uchylenie decyzji od maja 18???