VAT a wynajem sali konferencyjnej

Wybrane tematy:
Ukraina-nowa klasyfikacja budżetowa Czyste powietrze Wynagrodzenie AOON Św. Wychow. - pracownik , czy zmieniacie stanowisko ile przechowujecie schronienie z usługami opiekuńczymi
ODPOWIEDZ
Sylwia2004
Stażysta
Zajmuję się: księgowość
Kontakt:

VAT a wynajem sali konferencyjnej

Post autor: Sylwia2004 »

Witam
mam pytanie czy my jako jednostka budżetowa PCPR zwolniona z Vat za wynajem sali konferencyjnej będziemy musieli naliczać VAT? Wpływ będzie naszym dochodem, który odprowadzimy do powiatu. Czy wynajmuje ktoś z was sale? Bardzo proszę o pomoc.
mazia111
Praktykant
Zajmuję się: księgowa
Kontakt:

Re: VAT a wynajem sali konferencyjnej

Post autor: mazia111 »

Witam ja wynajmuje salę wystawiam fakturę VAT i jako dochód oddaje do umig
Sylwia2004
Stażysta
Kontakt:

a czy wykazuje Pani w deklaracji VAT-7 podatek z faktury i przesyła do umig? My robimy deklarację cząstkową zerową. Nie wiem czy jak wystawię fakturę to muszę ten Vat wykazać czy nadal będzie w deklaracji 0,00, bo przecież muszę to też wykazać w wypracowanych dochodach i oddać do Powiatu. Proszę o pomoc.
mazia111
Praktykant
Zajmuję się: księgowa
Kontakt:

Post autor: mazia111 »

Na deklaracji wykazuję VAT bo inaczej nie zgodzi się to co przekazałam do UMIG bo tam przelewam kwotę brutto - na deklaracji też jest to samo
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: TWoj »

...zaraz zaraz a PCPR to jest objęty centralizacją w VAT ? Bo jak nie to co innego i wtedy bez pewnie VAT
Sylwia2004
Stażysta
Kontakt:

PCPR jako jednostka budżetowa rozlicza VAT razem z Powiatem jako czynnym podatnikiem VAT i zobowiązany jest do prowadzenia cząstkowej ewidencji VAT na którą składa się min rejestr sprzedaży.
Sylwia2004
Stażysta
Kontakt:

Czyli tak dla upewnienia się wystawiam fakturę Vat, otrzymuję należność, którą odprowadzam w kwocie brutto do Powiatu jako wypracowane dochody i ten Vat z faktury wykazuję jeszcze w rejestrze sprzedaży? Dobrze zrozumiałam? a w deklaracji Vat w której pozycji muszę wykazać?
ODPOWIEDZ