TW, jak na razie nie ma obowiązku sporządzania rejestrów zawierających vat naliczony niepodlegający odliczeniu. Co z tego że gmina jest Vatowcem, skoro nie odliczy Vatu ops związanego ze sprzedażą nieopodatkowaną. Nie ma takiej możliwości, ba, na deklaracji nie ma takiej rubryczki żeby w niej wykazać Vat naliczony niepodlegający odliczeniu. Jeżeli ops nie realizuje zadań, w których występuje sprzedaż opodatkowana (mój nie realizuje) to gmina nie odliczy vat naliczonego, nawet nie wykaże go w deklaracji, więcnie ma konieczności sporządzania rejestrów Vat naliczonego. Można koszty dalej księgować brutto. Ewentualny rejestr to rejest vat sprzedaży zwolnionej.....
Olla nie pisz wielkimi literami, bo to oznacza krzyk, a poza tym ciężko się czyta.
Moje miasto od stycznia przechodzi na centralizację VAT, dostałam już pierwsze wytyczne, we wtorek za tydzień idę na szkolenie, jak się coś dowiem, to Wam napiszę w szczegółach, jak chcecie, bo jak nie to pisać nie będę
artykuł w sprawie wprowadzenia nowej ustawy o vat;
cyt: Ekspert zastrzegł jednak, że jest zwolennikiem wprowadzenia kilku rozwiązań zaproponowanych w dokumencie. Opowiedział się za nową propozycją wyłączenia z opodatkowania organów publicznych, czy nowym określeniem definicji towarów wraz z ujęciem, że towarem jest udział we współwłasności. Michalik poparł też przywrócenie starej zasady dotyczącej opodatkowania transakcji łańcuchowych, na co od lat czekają eksporterzy.