Śmierć wnioskodawcy - Dodatki mieszkaniowe

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 15 kwie 2015, 19:33

BooBoo pisze:Kiedyś po śmierci najemcy ... powstały zaległości. Chcialam wstrzymac dm, ale komu decyzja ...
Pierwsze wyraźnie potwierdza mój pogląd. Śmierć z reguły pogarsza sytuację reszty rodziny i nieprzyzwoite jest dobijanie zabraniem dodatku.

Za drugie należy się o najmniej reprymenda, za bezmyślność i brak zaradności. Polecam ostatni post na stronie
viewtopic.php?f=11&t=207176285&p=207285 ... p207285533
Jeśli nie wystarczy, mogę tłumaczyć dalej.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 17 kwie 2015, 11:54

III SA/Kr 253/10 - Wyrok WSA w Krakowie

Zgodnie z treścią art. 3 cyt. wyżej ustawy dodatek mieszkaniowy przysługuje tylko wskazanym wyżej osobom (Art. 3. 1. Dodatek mieszkaniowy przysługuje osobom, o których mowa w art. 2 ust. 1...)

Skoro z treści przytoczonych wyżej przepisów wynika, że przyznany dodatek mieszkaniowy był uprawnieniem osobistym W. Ś., która zmarła w dniu 26 listopada 2009 r. , to tym samym z ta datą jako z chwilą śmierci W. Ś., decyzja o przyznaniu jej dodatku mieszkaniowego stała się bezprzedmiotowa (z uwagi na brak uprawnionego podmiotu), gdyż nie było już adresata tej decyzji. Dalsze pozostawanie w obrocie prawnym decyzji z dnia 6 lipca 2009 r. godziłoby w pewność obrotu prawnego i dlatego – zdaniem Sądu – organy administracyjne prawidłowo uznały, że Prezydent Miasta przestał być zobowiązanym do wypłacania opisanego wyżej dodatku mieszkaniowego.

Z powyższych względów brak jest podstaw prawnych do wypłacanie dodatku mieszkaniowego (przyznanego W. Ś.) innej osobie, nawet osobie najbliższej zmarłego Skarżący nie jest natomiast pozbawiony możliwości otrzymania dodatku mieszkaniowego, o ile wykaże przed właściwym organem własne uprawnienia, czyli wykaże spełnianie warunków do przyznania dodatku mieszkaniowego określonych w ustawie.
alka

Napisano: 17 kwie 2015, 22:35

Krwawa pisze:P.S. Gasnąć to nie to samo, co gasić. Wyłącznie wtedy, kiedy mi decyzje płoną, wygaszam je, zwykle kawą. Hihi.
dobre.... hi!
GORZATKA
GORZATKA
Referent
Od: 12 sie 2004, 0:26
Zajmuję się:

Napisano: 17 kwie 2015, 22:40

BooBoo pisze:Kiedyś po śmierci najemcy nie dokonywałam wygaśnięcia dm. i nagle powstały zaległości. Chcialam wstrzymac dm, ale komu decyzja o przyznaniu była na osobę, która w międzyczasie zmarła. Ostatecznie wyplaciłam dm do końca, ale to mnie nauczyło, że zawsze wygaszam decy. jeśli ktoś umrze.
zgadzam się w całej rozciągłości...

do PCW - niestety taki mamy klimat.... wrrrróć.... takie mamy prawo,

chciałam kiedyś opinię prawną od radcy prawnego,
a on się pyta jaką ma wydać opinię na TAK czy na NIE,
ja wielkie oczy, a on na to:
bo wiesz mogę znaleźć tyle samo argumentów na potwierdzenie tezy
i tyle samo argumentów aby tezę obalić,

opowiadam to jako anegdotę, ale do śmiechu mi nie było wcale,

możemy prowadzić filozoficzne dysputy, które do niczego i tak nie doprowadzą...
bo nasza praca i tak zostanie oceniona poziomem inteligencji osób kontrolujących,
GORZATKA
GORZATKA
Referent
Od: 12 sie 2004, 0:26
Zajmuję się:

Napisano: 20 kwie 2015, 10:22

GORZATKA pisze: chciałam kiedyś opinię prawną od radcy prawnego,
a on się pyta jaką ma wydać opinię na TAK czy na NIE,
ja wielkie oczy, a on na to:
bo wiesz mogę znaleźć tyle samo argumentów na potwierdzenie tezy
i tyle samo argumentów aby tezę obalić.
To piękne, bardzo mi się spodobało. Niestety, tak to u nas działa. Na każdym kroku mamy rozbieżności i często wydaje się, że dwie przeciwne opinie mogą być jednocześnie słuszne.
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x