zasilek staly a zasilek pięgnacyjny przyznany od lutego 2014 - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 06 maja 2014, 14:01

Bierze u nas facet zasilek stały w kwocie 529 zl i został mu przyznany zasilek pielęgnacyjny od miesiąca maja 2014 z wyrównaniem od miesiąca lutego 2014, i co z zasilkiem stałym jak go policzyc?
justyna gops

Napisano: 06 maja 2014, 14:06

Od kryterium samotniaka odjąć zasiłek pielęgnacyjny pewnie 153 złi bedzie wysokosc zasiłku 389.00 nieważne ze z wyrównaniem od lutego....
krystyna13

Napisano: 06 maja 2014, 14:13

to wiem ze trzeba odjąć ale nie trzeba mu tego zasilku stałego zmiejszyc od miesiaca lutego tak jak ma wyrównanie tego zasilku pielegnacyjengo?
justyna gops

Napisano: 06 maja 2014, 14:17

Nie wiedzą!!!
Nie wiedzą!!!
Hahaha!!!
Dyrektor

Napisano: 06 maja 2014, 14:28

no niewiem
justyna gops

Napisano: 06 maja 2014, 17:15

Zmiana wysokości stałego od miesiąca czerwca - miesiąc po zdarzeniu. Zgodnie z linią orzeczniczą naszego SKO - nadpłacone zasiłki pielęgnacyjne trzeba do przodu rozliczyć na okres, za jaki zostały wypłacone (nadpłacone 3 miesiące). Czyli zasiłki za luty, marzec i kwiecień doliczasz po jednym kolejno do dochodu w maju, czerwcu i lipcu. Konkludując - patrząc na dochody w maju, czerwcu i lipcu widzisz dwa zasiłki pielęgnacyjne. Czyli do sierpnia 542 - 2x153 zł = 236 zł. Od września dopiero liczysz jeden zas. pielęgnacyjny.
~chocolaterie

Napisano: 06 maja 2014, 22:13

Sprawdzasz w którym miesiącu wziął wyrównanie- jeżeli wyrównanie w miesiącu maju to od maja zmiana wysokości zasiłku 542 zł - 153 zł =389 zł Zasiłek pielęgnacyjny rozliczamy w stosunku miesięcznym tak jak zas. rodzinne z wyrównaniem ( liczysz tylko jeden zasiłek)
Majka85
Stażysta
Od: 11 kwie 2014, 19:29
Zajmuję się:

Napisano: 07 maja 2014, 8:21

~chocolaterie pisze:Zmiana wysokości stałego od miesiąca czerwca - miesiąc po zdarzeniu. Zgodnie z linią orzeczniczą naszego SKO - nadpłacone zasiłki pielęgnacyjne trzeba do przodu rozliczyć na okres, za jaki zostały wypłacone (nadpłacone 3 miesiące). Czyli zasiłki za luty, marzec i kwiecień doliczasz po jednym kolejno do dochodu w maju, czerwcu i lipcu. Konkludując - patrząc na dochody w maju, czerwcu i lipcu widzisz dwa zasiłki pielęgnacyjne. Czyli do sierpnia 542 - 2x153 zł = 236 zł. Od września dopiero liczysz jeden zas. pielęgnacyjny.

Sorrrry za moją reakcję...... :lol: :lol: :lol: .....co to za interpretacja????!!! :shock: Pierwszy raz się takim czymś spotykam????!!! :o
Nasze SKO i ja również uważamy, że należy zmienić decyzje przyznającą stały owszem od miesiąca czerwca, ale wysokość zas. stałego powinna być wyliczona: 542 zł - 153 zł = 389 zł. To nie jest wina podopiecznego, że w taki a nie inny sposób przyznają i wypłacają zas. piel.
zdziwiony

Napisano: 07 maja 2014, 11:10

popieram zdziwionego !
~123

Napisano: 07 maja 2014, 11:17

Ja nie popieram żadnej z tych wykładni.
Jeżeli ustawa nie wyjaśnia tych kwestii, to każde rozwiązanie tego problemu może być i dobre, i złe...
Esia

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x