zasilek staly a zasilek pięgnacyjny przyznany od lutego 2014 - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 07 maja 2014, 11:45

jeśli pierwszą wypłatę zasiłku pielęgnacyjnego otrzyma w maju to zmiana zas.stałego od czerwca (542 - 153)
ewald

Napisano: 07 maja 2014, 15:21

najbardziej logiczne byłoby dodanie całej kwoty wyrównania i wyliczenie na tej podst. zasiłku stałego w czerwcu/ może się nawet nie kwalifikować/, a następnie przyznać od lipca po 389zł. Zraz zacznie się krzyk, ale czyż tak nie byłoby najprościej. Kobitka dostała 3500 wyrównania alimentów na dziecko, to co mam udawać, ze nic się nie stało i liczyć 500zł. na m-c.
jemiołka

Napisano: 07 maja 2014, 17:56

zdziwiony pisze:
Sorrrry za moją reakcję...... :lol: :lol: :lol: .....co to za interpretacja????!!! :shock: Pierwszy raz się takim czymś spotykam????!!! :o
Nasze SKO i ja również uważamy, że należy zmienić decyzje przyznającą stały owszem od miesiąca czerwca, ale wysokość zas. stałego powinna być wyliczona: 542 zł - 153 zł = 389 zł. To nie jest wina podopiecznego, że w taki a nie inny sposób przyznają i wypłacają zas. piel.
Mamy już kilka takich orzeczeń naszego SKO.
Natomiast śmieszne jest udawanie, że klient nie dostał dodatkowych 459 zł. To jest dochód należny za dany okres ( 3 mies. ) odsyłam do art. 8 ust. 12 https://www.mpips.gov.pl/pomoc-spoleczna ... dnorazowy/ )
~chocolaterie

Napisano: 08 maja 2014, 7:35

przeczytaj dokładnie ten artykuł oraz wskazaną przez ciebie interpretacja ministerstwa. Z jednego i drugiego wynika, że rozliczamy ten dochód na poszczególne miesiące za które osoba otrzymała świadczenie tzw. do tyłu, jednakże Ośrodek nie ma prawa żądać zwrotu wypłaconych w tym okresie świadczeń . Inaczej jest gdy osoba otrzyma jednorazowo wypłatę przekraczającą 5-krotność kryterium, wówczas rozliczamy do przodu przez okres za jaki otrzymała dochód jednorazowy. W omawianym przez nas przypadku rozliczamy do tyłu, ale osoba nic nie zwraca, zmiana od czerwca zasiłku stałego 542,00 - 153,00 zł = 389,00 zł
~123

Napisano: 08 maja 2014, 8:10

Jeżeli wypłata zasiłku pielęg w maju ( ważny dzień wypłaty) - to wydajemy decyzje i od maja zmiana stałego. Musi być wcześniej wypłacony pielęgnacyjny. Jeżeli nie zdążymy to od czerwca
np. zasiłek piel- wypłata 10-ego
zas. stał- wypłata 25-ego
zzzz

Napisano: 08 maja 2014, 11:12

jeśli pierwsza wypłata zasiłku piel. w maju to zmiana wysokości zas.stałego na 389 zł. od czerwca (542-153)
ewald

Napisano: 08 maja 2014, 21:48

Przy stałym bierze się dochody nie z poprzedzającego miesiąca ale z bieżącego- zasiłek stały od maja. Miałem w terenie taką sprawę- była w SKO (klient się odwołał. SKO utrzymało w mocy
aaa

Napisano: 10 maja 2014, 18:59

Zgadzam się z ewaldem
Wredna1

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x