Stwierdzenie utraty uprawnień - decyzja administracyjna - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 27 mar 2018, 14:33

Proszę o podpowiedź
W 2014 roku rodzic zastępczy złożył wniosek o KDR dla siebie i 5 dzieci, nad którymi sprawował pieczę zastępczą. Przyznałam wówczas rodzicowi zastępczemu KDR - bezterminowo, ze względu na brak określonego terminu sprawowania pieczy w postanowieniu Sądu Rodzinnego.
Dzisiaj przyszła matka tych dzieci i złożyła wniosek o KDR dla siebie, przedstawiając dokumenty z Sądu Rodzinnego potwierdzające przywrócenie władzy rodzicielskiej nad dziećmi (5 szt.).
Sądzę, nie wiem czy słusznie - że na tej podstawie powinnam stwierdzić utratę prawa do posiadania KDR dla rodzica zastępczego i wystawić decyzję administracyjną oraz zażądać zwrotu karty. Co myślicie ????. Czy ktoś przerabiał taką sytuację i dysponuje wzorem decyzji w podobnej sprawie???
Anna Petrycka
Praktykant
Od: 02 sty 2018, 15:35
Zajmuję się: KDR

Napisano: 03 kwie 2018, 12:44

Czy pomożecie???
Anna Petrycka
Praktykant

Napisano: 04 kwie 2018, 12:51

Nie wiem, czy w tej sytuacji w ogóle odbierać karty:

Art. 6. 1. Rodzic, któremu przyznano Kartę, nie traci prawa do jej posiadania mimo wystąpienia zmian mających wpływ na istnienie tego uprawnienia, z zastrzeżeniem art. 4 ust. 3 i 4.
Art. 4. 3. Prawo do posiadania Karty nie przysługuje rodzicowi, którego sąd pozbawił władzy rodzicielskiej lub któremu sąd ograniczył władzę rodzicielską przez umieszczenie dziecka w pieczy zastępczej, chyba że sąd nie pozbawił go władzy rodzicielskiej lub jej nie ograniczył przez umieszczenie dziecka w pieczy zastępczej w stosunku do co najmniej trojga dzieci.
Art. 4. 4. Prawo do posiadania Karty nie przysługuje rodzicowi zastępczemu lub prowadzącemu rodzinny dom dziecka, w przypadku gdy sąd orzekł o odebraniu im dzieci z uwagi na niewłaściwe sprawowanie pieczy zastępczej.
Zawsze możesz zadzwonić do MRPIPS...
Bialka
Praktykant
Od: 05 lip 2017, 12:04

Napisano: 04 kwie 2018, 15:06

Dziękuję Bialka za Twój głos :)
No właśnie, ja też nie wiem...
Wydaje się że na podst.
Art. 4. 3. Prawo do posiadania Karty nie przysługuje rodzicowi, którego sąd pozbawił władzy rodzicielskiej...
(w tym przypadku Sąd pozbawił rodzica zastępczego władzy rodzicielskiej - przywracając władzę matce biologicznej). Jeżeli nie stwierdzę utraty prawa do posiadania karty będzie to rodzina, w której uprawnione do KDR są dwie matki...
Może jeszcze ktoś zaangażuje się w dyskusję?
Anna Petrycka
Praktykant

Napisano: 05 kwie 2018, 21:59

Czy nikt, w całej Polsce nie mierzył się z tematem KDR w rodzicielstwie zastępczym???
Nie wierzę...
Majestatyczna
Praktykant
Od: 23 sty 2016, 19:15
Zajmuję się:

Napisano: 10 kwie 2018, 9:31

jestem ciekawa jak Pani postąpiła?? // szczerze mówiąc nie wiem co bym zrobiła...zadzwoniłabym do Ministerstwa//
ale czy można rodzica zastępczego pozbawić władzy rodzicielskiej??? chyba nie...
czy dajecie ośw. dot.władzy rodzicielskiej rodzicowi zastepczemu???? bo ja nie.
ja zostawilabym kartę temu rodzicowi zastępczemu....ale moze sie mylę ;)
Łucka
Praktykant
Od: 20 mar 2018, 11:11
Zajmuję się: kdr

Napisano: 20 kwie 2018, 15:14

Za radą koleżeństwa i w obliczu braku wsparcia z innej strony zwróciłam się pisemnie do MRPiPS z zapytaniem jak rozstrzygnąć wątpliwą kwestię. Po kilku dniach otrzymałam odpowiedź, której istotę zawarto we fragmencie pisma:
"Odnosząc się do Pani zapytania uprzejmie wyjaśniam, że rodzic zastępczy, który sprawował opiekę nad dziećmi mimo utraty sprawowania pieczy zastępczej, nie traci prawa do posiadania Karty Dużej Rodziny. Natomiast matce biologicznej, która przedstawiła prawomocne postanowienie Sądu Rodzinnego potwierdzające przywrócenie władzy rodzicielskiej nad swoimi dziećmi, przysługuje prawo do posiadania Karty Dużej Rodziny.
Ponadto informuję, że Minister Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej nie jest uprawniony do dokonywania wiążącej wykładni ustaw, ani do zajmowania stanowiska w indywidualnych sprawach."
Pozostaję obecnie z dylematem, w jaki sposób cofnąć "wydaną" z rozpędu w systemie decyzję administracyjną stwierdzającą utratę uprawnień do posiadania KDR. Decyzja nie została wysłana do strony.
Anna Petrycka
Praktykant

Napisano: 23 kwie 2018, 8:27

Anna Petrycka pisze:Za radą koleżeństwa i w obliczu braku wsparcia z innej strony zwróciłam się pisemnie do MRPiPS z zapytaniem jak rozstrzygnąć wątpliwą kwestię. Po kilku dniach otrzymałam odpowiedź, której istotę zawarto we fragmencie pisma:
"Odnosząc się do Pani zapytania uprzejmie wyjaśniam, że rodzic zastępczy, który sprawował opiekę nad dziećmi mimo utraty sprawowania pieczy zastępczej, nie traci prawa do posiadania Karty Dużej Rodziny. Natomiast matce biologicznej, która przedstawiła prawomocne postanowienie Sądu Rodzinnego potwierdzające przywrócenie władzy rodzicielskiej nad swoimi dziećmi, przysługuje prawo do posiadania Karty Dużej Rodziny.
Ponadto informuję, że Minister Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej nie jest uprawniony do dokonywania wiążącej wykładni ustaw, ani do zajmowania stanowiska w indywidualnych sprawach."
Pozostaję obecnie z dylematem, w jaki sposób cofnąć "wydaną" z rozpędu w systemie decyzję administracyjną stwierdzającą utratę uprawnień do posiadania KDR. Decyzja nie została wysłana do strony.
Łączymy się w BULU zważywszy na to czyją inicjatywą ustawodawczą była KDR :lol: Z ustawami jest chyba jak z wierszami, trzeba czytać miedzy wierszami i samemu interpretować, co autor miał na myśli :P , wiedziałem, że na coś się przyda interpretowanie wierszy na języku polskim :lol: Ku pokrzepieniu serc... 8-)
"To err is human, to forgive is divine"
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 lip 2017, 11:31

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x