Sprzedaż nieruchomości a zaświadczenie z US - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 10 sty 2017, 15:45

Powiedzcie jak to jest z tym zaświadczeniem z urzędu skarbowego stwierdzającym zwolnienie z podatku? Mam sytuację, że kobieta zbyła nieruchomość i dochód przeznaczyła na zakup nowego mieszkania (dostarczyła akt notarialny). US na jej prośbę nie wystawił zaświadczenia ponieważ stwierdzili, że nie wystawiają. Wystąpiłam z urzędu z wnioskiem i dostałam niejednoznaczną odpowiedź, że dochód został wskazany jako zwolniony z podatku ale oni mają 5 lat na podjęcie czynności sprawdzających czy prawidłowo kobieta rozliczyła ten PIT 39. Wzięłam ten dochód pod uwagę i wydałam odmowę na pierwsze dziecko a kobiecie zasugerowałam odwołanie do SKO. Jakie są Wasze doświadczenia w tym temacie?
Loola

Napisano: 10 sty 2017, 16:51

uwalą ci decyje
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 10 sty 2017, 16:55

podobne, US nie wystawiaja takich zaswiadczen, jedyne co to na wydruku z empatii patrzymy czy byl podatek, jak jest 0 to nie liczymy jak jest to liczymy, ewentualnie z pitu- 39 mozna wyczytac czy zwolnienei bylo czy nie,
masterm

Napisano: 11 sty 2017, 8:29

Dziękuję za odpowiedzi :) Elmer właśnie chodzi mi o uwalenie decyzji bo sama na siebie nie chcę kręcić bata a tak będę miała czarno na białym. Osobiście też nie brałabym tego pod uwagę na podstawie posiadanej dokumentacji ale różnie to bywa z organami kontrolującymi...
Loola

Napisano: 11 sty 2017, 8:41

masterm pisze:podobne, US nie wystawiaja takich zaswiadczen, jedyne co to na wydruku z empatii patrzymy czy byl podatek, jak jest 0 to nie liczymy jak jest to liczymy, ewentualnie z pitu- 39 mozna wyczytac czy zwolnienei bylo czy nie,

a u mnie wystawia US na normalnym zzaswiadczeniu :"Zaświadczenie z US o dochodzie członka rodziny podlegającym opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych na zasadach określonych w art. 27, 30b, 30c, i 30e Ustawy....". i twierdzi ze tak ma byc dopiero potem moga stwierdzic inaczej...szczegolow nie pamietam. ale napewno kobieta podatku zadnego nie placila.
1986

Napisano: 11 sty 2017, 10:15

Ja pisałam do us z prośbą o wydanie zaświadczenia o dochodzie osiągniętym w 2014 roku przez pana X. Jeżeli był ustalony podatek dochodowy, proszę o wskazanie jego wysokości i kwoty od jakiej został ustalony. Oraz proszę o wydanie zaświadczenia o kwocie zwolnionej z podatku ze sprzedaży nieruchomości przez pana X za 2014 rok.
anitaanitamta
Stażysta
Od: 29 sie 2016, 11:16
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x