jak postąpić ? - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 11 sty 2017, 8:57

Pani z jednym dzieckiem złożyła wniosek w IV.2016r, wydaliśmy odmowę w VII bo przekroczony dochód. Teraz w przypadkowej sytuacji wyszło, że w tym wniosku policzyliśmy alimenty z 2014 r. od ojca dziecka, który zmarł w 2015r. :( czyli powinna być utrata tego dochodu. Jak teraz postąpić, można ta decyzje jakoś wzruszyć i wypłacić? jak teraz postąpić?
ups500+

Napisano: 11 sty 2017, 9:39

dodam, że bez tych alimentów Pani kwalifikuje się do świadczenia wychowawczego na dziecko :( co teraz?
ups500+

Napisano: 11 sty 2017, 10:15

W przypadku śmierci osoby zobowiązanej do alimentów utraca się je. Ja bym wzięła oświadczenie od pani, albo akt zgonu jak jest możliwość. Nowy wniosek na dziecko i nowa decyzja.
inga3

Napisano: 11 sty 2017, 14:17

ale problem w tym, że to przeoczyłam, mam w dokumentach akt zgonu mężą, a doliczyłam te alimenty wypisane na załacz. o dochodach nieopodatkowanych za 2014 rok....
ups500+

Napisano: 11 sty 2017, 14:30

ups500+ pisze:ale problem w tym, że to przeoczyłam, mam w dokumentach akt zgonu mężą, a doliczyłam te alimenty wypisane na załacz. o dochodach nieopodatkowanych za 2014 rok....
Aha no to grubsza sprawa ;)
Możesz zmienić decyzję, zgodnie z art. 27 ust2 i art. 163 Kpa gdzie możesz bez zgody strony zmienić decyzję gdyż zmiana będzie na jej korzyść. Przelicz, jak będzi8e się kwalifikować dochodem przyznaj od kwietnia ŚW.
inga3

Napisano: 11 sty 2017, 14:42

Robisz wznowienie postępowania i wydajesz nową decyzję.
Gops1245

Napisano: 11 sty 2017, 15:38

Gops1245 a wznowienie powołując się na co ?

inga3 jesteś pewna? tu strona nie nabyła prawa bo miała odmowę...
ups500+

Napisano: 11 sty 2017, 16:07

ups500+ pisze:Gops1245 a wznowienie powołując się na co ?

No ale przy odmowie też może być zmiana.
inga3

Napisano: 11 sty 2017, 20:12

Z tego co się orientuję swój błąd można naprawić z tym że nie wiem czy nie wartałoby się zastanowić czy były to alimenty płacone na rękę czy był to fundusz i czy jedne i drugie można utracić jeżeli tak to bym zmienił dec i wyrównał
marcelino

Napisano: 12 sty 2017, 10:18

inga3 pisze:
ups500+ pisze:Gops1245 a wznowienie powołując się na co ?

No ale przy odmowie też może być zmiana.
No zmiana wtedy jak miałaby złożyć nowy wniosek od teraz, to robię zmianę do odmowy i przyznaję od teraz, a jak wypłacić jej od kwietnia teraz, skoro po odliczeniu tych alimentów łapie się na 500+ od kwietnia :(
marcelino pisze:Z tego co się orientuję swój błąd można naprawić z tym że nie wiem czy nie wartałoby się zastanowić czy były to alimenty płacone na rękę czy był to fundusz i czy jedne i drugie można utracić jeżeli tak to bym zmienił dec i wyrównał
No to były alimety płacone zgodnie z wyrokiem przez ojca, nie przez fundusz alimentacyjny. Czy mogę od tak zmienić decyzję odmowną?
Gość

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x