Informacja o wyroku WSA w sprawie świadzenia pielęgnacyjnego - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 31 lip 2014, 17:59

W mojej sprawie WSA w Poznaniu przyznał nam rację i uchylił decyzję mopsu i sko, które upierdliwie twierdziły, że świadczenie pielęgnacyjne należy się osobie od dnia wyrejestrowania się z urzędu pracy. Sąd podkreślił, że ustawa o świadczeniach rodzinnych nie uzależnia określenia początkowej daty obliczenia świadczenia od tego, czy osoba bezrobotna jest lub nie zarejestrowana w urzędzie pracy.
Był to temat, o którym pisałem dokładnie rok temu- może ktoś pamięta. toczyła się wtedy żywa dyskusja- jeszcze przy innym wyglądzie forum.
Podaję sygnaturę akt II SA/Po 308/14
Jeśli potrzeba szczegółów- mogę doprecyzować.
I ciągle podkreślam- połowa urzędników do zwolnienia.
juliet605
Praktykant
Od: 31 lip 2014, 17:41
Zajmuję się:

Napisano: 01 sie 2014, 11:29

My osobiście tak nie przyznajemy( u nas Urząd Pracy dokonuje wyrejestrowania z datą przyznania - czyli wstecz i wszystko jest OK ) , ale słyszałam na szkoleniu gdzie Pani z Ministerstwa tak kazała przyznawać jak Pani mówi, więc nie ma co winić urzędników ( szczególnie tych młodych co się boją podjąć decyzji innych niż mówi ministerswo )
Zawsze jest tak, że "GÓRA" zawini a cierpią ŹLI URZĘDNICY
zxc

Napisano: 01 sie 2014, 11:34

Julietto przed zwolnieniem kogokolwiek i oskarżeniem lepiej się należy zastanowić gdzie leży wina.
Od rzemyczka do koniczka.
Wina nie leży po stornie organu, który stosuje dany przepis, ale po stronie tego kto go wydał
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 01 sie 2014, 12:13

juliet605 pisze:W mojej sprawie WSA w Poznaniu przyznał nam rację i uchylił decyzję mopsu i sko, które upierdliwie twierdziły, że świadczenie pielęgnacyjne należy się osobie od dnia wyrejestrowania się z urzędu pracy. Sąd podkreślił, że ustawa o świadczeniach rodzinnych nie uzależnia określenia początkowej daty obliczenia świadczenia od tego, czy osoba bezrobotna jest lub nie zarejestrowana w urzędzie pracy.
Był to temat, o którym pisałem dokładnie rok temu- może ktoś pamięta. toczyła się wtedy żywa dyskusja- jeszcze przy innym wyglądzie forum.
Podaję sygnaturę akt II SA/Po 308/14
Jeśli potrzeba szczegółów- mogę doprecyzować.
I ciągle podkreślam- połowa urzędników do zwolnienia.
Rzecz nie była od początku oczywista, wszak osoba bezrobotna musi świadczyć gotowość do podjęcia zatrudnienia, podczas, gdy osoba pobierająca świadczenie pielęgnacyjne nie może tego robić.
Niemniej, wyroki od dłuższego czasu są takie jak w Twojej sprawie, więc i organy I instancji i Kolegia zmieniają swoją praktykę.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 01 sie 2014, 13:31

TO podobnie jak teraz z KRUSowcami mają zadeklarować zaprzestanie pracy na gospodarstwie, teoretycznie niby nic a w innym organie tj KRUS już jest powodem do wszczęcia sprawy w kierunku wykluczenia z ubezpieczenia. Tutaj nie jest istotą że ktoś jest zarejestrowany np tak jak niektórzy twierdzą tylko dla ubezpieczenia, nie ma czegoś takiego, jak się jest zarejestrowanym bezrobotnym to dziedziczy się wszystkie korzysci i wszystkie pozostałe obowiązki z tym związane czyli m.in wyżej wskazana gotowość do pracy, a przecież intencją świadczeń opiekuńczych jest rezygnacja z pracy na poczet opieki a jedno z drugim się gryzie, ja uważam że w takich przypadkach nie powinno być cofania wstecz
ensiferum

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem