w końcu co z rolnikami - Świadczenia rodzinne

Strona 24 z 25    [ Posty: 244 ]

Napisano: 12 cze 2014, 8:37

do -ktoś-
"może dotyczyć zarówno ...." , czyli rolnik składa wniosek(ki) o wyrównanie i bieżący ZDO z jednym oświadczeniem dotyczącym obu okresów i oczywista oczywistość bez dat.
Pamiętaj jeszcze o tym : "W związku z powyższym, ocenę, czy dany rolnik, małżonek rolnika, domownik, zaprzestał prowadzenia gospodarstwa rolnego/wykonywania w nim pracy, czy też nie, ustawodawca pozostawił rolnikowi, małżonkowi rolnika, domownikowi. Przepisy ustawy o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów oraz przepisy ustawy o świadczeniach rodzinnych nie przewidują innej drogi dowodowej na ww. okoliczność, niż opisane wyżej oświadczenie."
Jak chcesz udowodnić rolnikowi, że zaprzestał np. 7 lipca , a nie 1 lipca ? Jeżeli i tego nie rozumiesz, rzeczywiuście wskazana porada u koleżanki lub kolegi z pracy.
mam56

Napisano: 12 cze 2014, 9:05

do - mam56
Proszę zobaczyć jak zostały skonstruowane wnioski OPS a w nich oświadczenia rolników w których jest wprost zapis że maja podąć datę zaprzestania prowadzenia g.r. ( poniżej link do wniosku)
Część III Dodatkowe oświadczenia dla osób ubiegających się o zasiłek dla opiekuna będących rolnikiem, małżonkiem rolnika lub domownikiem /w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz. U. z 2013 r. poz. 1403, 1623 i 1650) / Oświadczam, że w okresie od dnia 1 lipca 2013 r. do dnia poprzedzającego dzień wejścia w życie ustawy oraz od dnia wejścia w życie ustawy: jestem rolnikiem, zaprzestałem/zaprzestałam prowadzenia gospodarstwa rolnego od dnia:…………

Jestem świadomy odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywego oświadczenia
…………………………….. data i podpis osoby ubiegającej się

https://www.mops.stargard.pl/index.php/7 ... a-opiekuna

U nas jest podobne oświadczenie, a w nim o kiedy prowadzi g.r. , od kiedy zaprzestał prowadzenia g.r. i nasz radca prawny stwierdził że to jest zgodne z prawem.
Jeżeli - mam56 masz inne zdanie że oświadczenie zawarte w wniosku jest niezgodne z prawem to proszę o wypowiedź.
ktoś

Napisano: 12 cze 2014, 9:09

A czy rolnik musi opierać się na badziewiu. Może złożyć swój i swoje oświadczenie. Czy zakładasz, ze rolnik jest głupszy od urzędnika ?
mam56

Napisano: 12 cze 2014, 9:11

I jeszcze jedno. Radca prawny niech najpierw przeczyta ustawę, a potem twierdzi.
mam56

Napisano: 12 cze 2014, 9:12

mam56 pisze:A czy rolnik musi opierać się na badziewiu. Może złożyć swój i swoje oświadczenie. Czy zakładasz, ze rolnik jest głupszy od urzędnika ?
wcale tak nie uważam i przyznaję Ci racje... jednak ja mam wykonywać polecenia
ktoś

Napisano: 12 cze 2014, 9:14

Współczuję przełożonych.
mam56

Napisano: 12 cze 2014, 12:38

a skad rolnik ma wiedziec urzednik wyciaga wniosek a w nim jest oswiadczenie i krzyczy aby podac dzien kiedy sie zaprzestalo gospodarowania bo tak jest napisane we wniosku jak napisze ze z dniem 15 maja to zalegle nie dostanie .. barany z opsow sami zredagowali wnioski a w nich oswiadczenia ze musi byc podany dzien zaprzestania.... dzwonilam dzisiaj do kilku mopsow i gopsow na 5 do ktorych sie dodzwonilam kazdy w oswiadczeniu mial zawarta klazule dzien zaprzestania prowadzenia gospodarstwa... pytam a jak nie podam , to ta krowa odpowiada ze nie dostanie zaleglego ani na przyszlosc.... to ja mowie ze napisze ze zaprzestalam prowadz. g.r. ale bez daty... to taka kobyla z gopsu tez mowi ze nie dostane poniewaz taki zapis jest we wniosku, dostane zdo od dni zlozenia wniosku ... tylko bata na tych co mowia ze sa urzednikami opieki spolecznej ...to kuzwa opieka ma pomagac a te barany i cmoki szkodza
Ina

Napisano: 12 cze 2014, 12:44

no to napsiz takie oswiadczenie jakie chcesz i

odwołaj sie od tej decyzji.
1986

Napisano: 12 cze 2014, 13:23

Jak napisze tym krowom ze zaprzestalam prowadzenia gospodarstwa od 1 lipca 2013... to jedna pinda z gopsu twierdzi ze przeniosa mnie do zus z dniem 1 lipca z mocy ustawy … a składki z krus od 1 lipca zostana mi zwrócone … a ja nie chce być w zusie …ponieważ skladki z zus nie wliczaja się do krus…. A jak mama daj Boze jeszcze z dziesiec lat pociągnie… to nie będę miala emerytury ani z zus ani z krus… a jak będzie to grosze z zusu… i co mam robic … nie chce pisac do sko, ani chodzic po sadach… tak pindy z gopsow robia w konia rolnikow…tych rolnikow których znam oświadczyło ze zaprzestali prowadz. g.r. z dniem 15 maja …. z tego co wiem zaleglego nie dostana….
Moje pytanie jak podpisze ze zrezygnowałam z dniem 1 lipca 2013 i nie chce do krus czy maja prawo mnie na sile wsadzic do zusu ?
Ina

Napisano: 12 cze 2014, 13:56

Pewnie że mają prawo i nie obrażaj tu pracowników GOPS-u . Ty jesteś głupia pinda !! - 1986 ci doradził co masz zrobić.
xwx

Strona 24 z 25    [ Posty: 244 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x