w końcu co z rolnikami - Świadczenia rodzinne

Strona 21 z 25    [ Posty: 244 ]

Napisano: 11 cze 2014, 13:23

lonia pisze:To jaki rolnik masz problem jeżeli opiekowałeś się członkiem rodziny to wpisz datę 1 lipca że zaprzestałeś prowadzenia g.r. a nie biadol tu !! a jak nie chcesz kasy za zalegle to wpisz 15 maja !!!

Nie badz taka het do przzodu tylko bata na ciebie wielka urzedniczko
rolnik

Napisano: 11 cze 2014, 13:49

Rolnik nie wpisuj ze od 1 lipca zaprzestales prowadzenia twojej gospodarki bo nasla prokuratora i policje za skladanie falszywych zeznan i wyladujesz w pierdlu ... napewno po 1 lipca pracowales w polu zniwa oranie jesienne napewno doiles barany i krowy brales dodatek bezposredni a na wiosne tez cos w polu robiles musisz se to przypomniec ... i napewno zarzadzales tym gospodarstwem..... radze ci po przyjacielsku zrezygnuj z tych zaleglych pieniedzy bo policja bedzie chodzila po sasiadach i bedzie sie pytac czy przypadkiem cie nie widzieli w polu ...... a juz samo wejscie w pole to tez juz jest przestepsto bo to jest dozor gospodarstwa i decdowanie ....musisz wpisac date wypelniania wniosku ze od tej daty zaprzestales prowadzenia gospodarki .... to doradztwo wynika ze szczerego mojego serca chce ci pomodz ....bardzo cie pozdrawiam
xwx

Napisano: 11 cze 2014, 14:21

byłam u Mazurkiewicza wczoraj i zaskoczył mnie z tymi rolnikami mówił, że przy ŚP i SZO nie ma problemu składają oświadczenie i wystarczy, ale przy ZDO muszą zrezygnować z prowadzenie gosp. rol. wg przepisów o ubezpieczeniu rolników tzn. muszą przynieść zaświadczenie z krus, ze nie prowadzą tego gosp.; bo w ustawie ZDO dodali niestety w myśl ustawy o ubez. rolników. co wy na to????
wikiilo

Napisano: 11 cze 2014, 14:32

Czytam i czytam i sama postanowiłam sprawdzić. Byłam w KRUS i dowiedziałam się, że na dzień dzisiejszy KRUS nie ma wytycznych jak postępować w sprawie świadczeń rodzinnych. Poinformowano mnie, że organem właściwym w mojej sprawie jest OPS a sprawy mam załatwiać w relacji: interesant - świadczenia rodzinne. Na dzień dzisiejszy wyrejestrowania mnie z ubezpieczenia w KRUS może nastąpić gdy to OPS przy świadczeniu da mi także ubezpieczenie. Dlatego mam prośbę, jeżeli się chce wprowadzić zmiany w systemie ubezpieczeń społecznych to trzeba to zrobić odgórnie w formie przepisów a nie instruować pracowników świadczeń jak mają "gonić chłopa " i wysyłać rolnika do KRUS, to pytam się czy ten rolnik ma moc ustawodawczą, czy tylko chodzi o to aby sobie pobiegał???. Jest już komunikat MPiPS i jeszcze wam mało??????
wwo

Napisano: 11 cze 2014, 15:06

Mało bo kupa idio.tów i baranów pozatrudnianych w swiadczeniach rodzinnych po prostu to analfabeci - nie potrafili 2 prostych artykułów przeczytac (art. 3 zdo, art. 17b śr). Nawet jak im ministerstwo napisało co jak wół jest napisane w przepisach, dalej nie potrafia zrozumieć. Juz nawet prosty chłop wie jakie sa przepisy ale barany w śr dalej nie.
olik

Napisano: 11 cze 2014, 16:16

[quote="wwo"]Czytam i czytam i sama postanowiłam sprawdzić. Byłam w KRUS i dowiedziałam się, że na dzień dzisiejszy KRUS nie ma wytycznych jak postępować w sprawie świadczeń rodzinnych. Poinformowano mnie, że organem właściwym w mojej sprawie jest OPS a sprawy mam załatwiać w relacji: interesant - świadczenia rodzinne. Na dzień dzisiejszy wyrejestrowania mnie z ubezpieczenia w KRUS może nastąpić gdy to OPS przy świadczeniu da mi także ubezpieczenie. Dlatego mam prośbę, jeżeli się chce wprowadzić zmiany w systemie ubezpieczeń społecznych to trzeba to zrobić odgórnie w formie przepisów a nie instruować pracowników świadczeń jak mają "gonić chłopa " i wysyłać rolnika do KRUS, to pytam się czy ten rolnik ma moc ustawodawczą, czy tylko chodzi o to aby sobie pobiegał???. Jest już komunikat MPiPS i jeszcze wam mało??????[/quote
Kameleonie (może trollu) , Ty już nie zaśmiecaj już swoimi wypocinami tego forum. Dziury w całym nie znajdziesz !
Gość

Napisano: 11 cze 2014, 16:23

olik pisze:Mało bo kupa idio.tów i baranów pozatrudnianych w swiadczeniach rodzinnych po prostu to analfabeci - nie potrafili 2 prostych artykułów przeczytac (art. 3 zdo, art. 17b śr). Nawet jak im ministerstwo napisało co jak wół jest napisane w przepisach, dalej nie potrafia zrozumieć. Juz nawet prosty chłop wie jakie sa przepisy ale barany w śr dalej nie.
No właśnie. Żeby ich było kilku, ale to cała kupa. Kogo tam zatrudniają w tych OPS ? I co budzi zgrozę, kto ich zatrudnia ?
Gość

Napisano: 11 cze 2014, 17:05

U nas rolnik podskakiwał że nie wpisze daty o zaprzestaniu prowadzenia gospodarstwa rolnego (chodzi o zaległe). Pisał i pisał rożne bzdety dostał decyzje negatywną. Jak zrobi odwołanie do SKO. My już znamy decyzje SKO „mniej więcej brzmi tak”

„Podkreślić należy, istnienie dobrej lub złej wiary oparte jest na wiedzy o prawie, przy uwzględnieniu usprawiedliwionego błędu. Brak podania daty przez Stronę o zaprzestaniu prowadzenia gospodarstwa nie wynikało z usprawiedliwionego błędu. Strona posiadała wiedzę dotyczącą jej praw i obowiązków. Brak w oświadczeniu daty od kiedy Strona zaprzestała prowadzenia gospodarstwa rolnego przewidzianym przepisami prawa wynikało jedynie z braku należytej staranności Strony.
Skoro bowiem Strona – mając świadomość skutków prawnych, jakie wywołuje nie podanie daty zaprzestania prowadzenia gospodarstwa rolnego , nie można przyjąć, że w tym zakresie Strona dołożył należytej staranności.”
o jejku jejku

Napisano: 11 cze 2014, 17:08

Jeszcze jeden chętny do tej kupy .
Gość

Napisano: 11 cze 2014, 17:22

tylko ciekawe gdzie w ustawie ZDO ustawodawca zobowiązał wnioskodawcę rolnika o podanie terminu zaprzestania prowadzenia gospodarstwa ? Odpowiadam - nigdzie. Skoro tak bo w ustawie napisano jednoznacznie, że ma złożyć oświadczenie o zaprzestaniu prowadzenia gospodarstwa to nie wolno takiego przepisu interpretować rozszerzająco, trzeba go czytać wprost.
irygon

Strona 21 z 25    [ Posty: 244 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x